Translate

İzleyiciler

7 Nisan 2011 Perşembe

Trenin hızı 120 kilometreye kadar çıkabilecek

İstanbul'a yapılacak üçüncü köprüye ilişkin ayrıntılar netleşiyor. Buna göre iki katlı olacak köprünün üstünden otomobiller, altından tren geçecek. Trenin hızı 120 kilometreye kadar çıkabilecek.

İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprünün de içinde bulunduğu Kuzey Marmara Otoyol Projesi'ne dünyanın dört bir yanından onlarca şirket ilgi gösteriyor. Şartnameyi inceleyenler arasında Japonya'dan Rusya'ya, Kore'den İtalya'ya, Avusturya'dan Amerika'ya kadar dünyanın önde gelen inşaat şirketleri bulunuyor. Şirketlerden bazıları şartname alırken, bazıları da şartnameyi inceliyor. Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, İstanbul'a inşa edilecek üçüncü Boğaz köprüsü ile Kuzey Marmara Otoyolu hakkında kamuoyunun merak ettiği sorulara cevap verdi. 6.5 milyar dolarlık köprü ve otoyol projesiyle ilgili Turhan'ın değerlendirmeleri şöyle: Boğaz'a inşa edilecek köprü büyük olasılıkla iki katlı asma köprü olacak. Üstten otomobiller, alttan tren geçecek. Karayolu, 4x2 şerit olacak. Alt kat, trenlerin geçişine uygun olarak inşa edilecek. Tren, Boğaz'dan 120 kilometre hızla geçebilecek. Yüklenici, bu katta demiryolunu inşa etmeyecek. Sadece, geçiş hattını yapacak. Boğaz'a inşa edilecek köprünün maliyeti 950 milyon ile 1 milyar dolar arasında. Tren yolu, köprü maliyetini yüzde 25 artıracak. Maliyet, 1 milyar 250 milyon dolara çıkacak.
YEDİ BÖLÜME AYRILDI
Bu ihalede, İzmit Körfez Geçişi Projesi'nden farklı bir yöntem izlendi. İzmit'te, yüklenici, bitirdiği bölümü işletmeye açabilecek. Kuzey Marmara Otoyolu ve üçüncü köprü, 7 bölüme ayrıldı. Bu projede, ardışık üç bölümün bitirilmesi şartıyla işletmeye açabilecek. Böylece köprü mutlaka yapılmış olacak.
ÇANAKKALE İHALESİ'NİN 2012'DE YAPILACAK
Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Çanakkale Boğazı'nın iki yakasını birbirine bağlayacak köprü için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "İzmit Körfez Geçişi ve Kuzey Marmara toplamda 11-12 milyar dolarlık projeler. Biz, Çanakkale için yatırımcıların finansman ihtiyaçlarını da dikkate alarak, 2012'de ihale düşünüyoruz" dedi.
İLK KAZMA BİR YIL SONRA
Karayolları Genel Müdürlüğü, Kuzey Marmara Otoyolu ve Üçüncü Boğaz Köprüsü ihalesini yıl sonuna kadar tamamlamayı, 2012 yılının ilk yarısında projenin temelini atmayı hedefliyor. İhaleye gerek yerli gerekse de yabancı yatırımcıların gösterdiği ilgiden memnun olan yöneticiler, bu ilginin projenin gerçekleşeceği dönük en önemli gösterge olduğuna dikkat çekiyor.
ŞARTNAME ALAN YATIRIMCILAR
Bugüne kadar 7 şirket şartname aldı, çok sayıda yatırımcı da ihaleyle ilgili bilgi talep ediyor. Şartname alan işletmeler ise şöyle:
Mapa
Cengiz İnşaa
Park Holding
Kolin
STFA
Yüksel İnşaat
Mitsubishi
İnceleyen şirketler
Posco
Eren
Yapı Merkezi
İtochu Grup
Bozoğlu
IHI
Haco
Gülermak
Alke
Kiska
Eser
İlci İnşaat
Eptisa
Berker
Fernas
Göçay
Mos Metroj Troy
İlgilenen firmalar
İtalyan Müteahhitler Birliği
Por
Alpine
İçtaş
Alarko Grubu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail