Translate

İzleyiciler

15 Nisan 2011 Cuma

Karekök hesaplamada yeni formül

Sakarya'da ilköğretim okulu öğrencileri karekök hesaplamada yeni bir formül geliştirdi.

Daha önce karekökü tam olmayan sayıların karekökleri, deneme yanılma yoluyla uzun işlemler sonucu bulunurken, yeni formül sonuca daha kolay ulaşmayı sağlıyor.Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilköğretim okulları arasında düzenlediği 'Bu Benim Eserim Proje Yarışması'na Mehmet Nuri İlköğretim Okulu öğrencisi Burak Doğan ve Edanur Arslan damgasını vurdu. 8. sınıf öğrencileri proje danışmanı matematik öğretmeni Zahide Sönmez gözetiminde matematikte öğrencilerin işlerini kolaylaştıracak karekök hesaplama formülü buldu. 'Kareks Formülü' adı verilen çalışma Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri kategorisinde yarışan 1080 proje arasından ilk 100'e girerek Ankara'da sergilenmeye değer görüldü.
"ÖĞRENCİLER ÇOK SEVİNECEK"

Proje danışmanı Zahide Sönmez, öğrencilerin 3 aylık bir çalışma sonucu bu formülü bulduğunu belirterek, formülün tam karekökü olmayan sayıların karekökünün kolayca bulanmasını sağladığını söyledi. Özellikle SBS ve diğer tüm sınavlarda bu formülün öğrencilerin işlerini kolaylaştıracağını ifade eden Sönmez şu bilgileri verdi: "Daha önce karekökü tam olmayan sayıların karekökünü bulmak için deneme yanılma yoluyla birçok uzun işlem yapmak gerekiyordu. Artık bu formülle 3-4 işlemde istenilen sayının karekökü kolayca bulunabiliyor. Örneğin 25 tam sayı olduğu için 5 olan karekökünü bulmak oldukça kolay. Ancak 26'nın karekökünü bulmak zordu. Artık yeni formülle bu çok kolay. Bu da öğrencilere özellikle sınavlarda büyük zaman avantajı sağlıyor. Bu formülle kök ifadeleri içerisinde yer alan tam kare olmayan sayıların hesap makinesi kullanmadan da karekökü basit bir şekilde hesaplanabiliyor. Öğrenciler çok sevinecek."
Okul Müdürü Yusuf Köse ise öğrencilerin matematik alanında çok önemli bir buluşa imza attıklarını söyledi. Öğrencilerin formülünün bu alanda bir ilk olduğunu ve bu formülün bütün dünyada kullanılabileceğini ifade eden Köse, "Öğrencilerimiz bize büyük bir gurur yaşattı. Çok önemli bir formül buldu. Belki matematik tarihine isimleri yazılacak. Bu formül belki dünyadaki bütün okullarda kullanılabilecek. Öğrencilerime ve danışman öğretmenime çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail