Translate

İzleyiciler

21 Nisan 2011 Perşembe

Hubble Doğum Günün Kutlu Olsun !..

İyi ki doğdun Hubble!

Evrenden en güzel ve detaylı görüntüleri bizlere ileten Hubble uzay teleskobu 21 yaşında.


24 Nisan 1990 tarihinden beri uzayın ve evrenin en ücra noktalarından olağanüstü görüntüler kaydeden Hubble Uzay Teleskobu 21 yaşında. Doğum günü şerefine gelen son görüntüde birbirine çarpan iki galaksi yer alıyor. UGC 1810 (üstte) ve UGC 1813 (altta) adlı iki galaksinin bir kaç milyon yıl önce birbirinin çok yakınından geçtiği varsayılıyor. Muhtemelen, galaksilerin çekim kuvvetleri birbirine etki ettikçe gaz bulutları birbirine çarpıyor.
Galaksilerin merkezleri de oldukça sıra dışı: Küçük galaksinin merkezi kızıl ötesinde oldukça parlak görünürken büyük olandan bolca iyonize gaz yüzünden ışık saçılıyor. Bunun da çarpışmanın başka bir kanıtı olduğu belirtiliyor.
Hubble, evrenin elde edilebilmiş en eski görüntülerini yakaladıÇarpışmanın merkezlere doğru sıkıştırdığı gaz küçük galakside yıldız oluşumlarına yol açarken büyük galaksinin merkezindeki kara deliğin etrafında bir yandan ısınıyor diğer yandan da ışık saçıyor. Çarpışmanın sonunda iki galaksinin birleşerek daha büyük tek bir galaksi oluşturacağı tahmin ediliyor. Bizden tam 300 milyon ışık yılı uzaktaki bu muhteşem görüntüleri bize ulaştırmayı başaran Hubble, bir yandan uzay biliminin gelişimine hizmet ederken diğer yandan da kozmosun büyülü güzelliğini tüm insanlığa ulaştırmayı başarıyor.
Hubble'dan masal gibi görüntüler


Hubble 21 yaşında

Hubble'dan masal gibi görüntüler

İsmini Amerikalı astronom Edwin Hubble'dan alan dünyanın ilk uzay teleskobu Hubble'ın 1990 yılının Nisan ayında uzay mekiği Discovery tarafından yörüngesine taşınmasından bu yana tam 20 yıl geçti. O günden beri Hubble güneş sisteminin ve uzayın en uç noktalarına kadar sayısız fotoğrafı ve bilgiyi insanoğlunun hizmetine sunarak bir çok keşif için de yardımcı oldu. İşte Hubble Uzay Teleskobu'nun uzayda yakaladığı en güzel fotoğraflardan kareler...



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail