Translate

İzleyiciler

3 Kasım 2010 Çarşamba

İnsan beyninin stratejik oyunu

Başka insanların zihnindeki imajımızı yönlendirmeye çalışmamızın nedeni beyne özgü bir faaliyetten kaynaklanıyor.
Amerikalı araştırma ekibi fonksiyonel manyetik rezonans görüntülemeden (fMRI) yararalanarak, insan beyninin stratejik bir oyun oynadığını gözler önüne serdi.
PNAS dergisinde yayınlanan araştırmada, rakiplerini aldatmaya çalışan kişilerde özgün bir beyinsel aktivite olduğunu ortaya koydu.
Araştırmada elde edilen sonuçların, akıl hastalarının zihinlerinde neler olup bittiğini öğrenme çabalarına ışık tutacağı belirtiliyor.

Araştırmanın yazarlarından Houston'daki Baylor Tıp Fakültesi'nden Read Montague, "Bu çalışma, diğer insanların bizimle ilgili düşündüğü ile ilgili düşünme şeklimize yönelik bir inceleme" diyor.
"Diğer insanların bizim hakkımızdaki kanaatlerini yararamız için manipülasyon yetimiz ve istekliliğimiz" olarak ifade edilen bu durumu incelemek için Doktor Montague tipik bir iş görüşmesi örneğini kullandı.
Montague, "İnsanlar başkalarının zihinlerinde oluşan kendilerine dair imajı yönlendirmek için birbirlerinin zihinlerine mesajlar gönderir" diyerek, iş görüşmelerinde iş arayan kişinin işveren temsilcisinin düşüncelerini etkilemek için kendisi hakkında birtakım şeyler söylediğine dikkat çekiyor.
Ekibe öncülük eden Baylor Tıp Fakültesi'nden Meghana Bhatt, sonuçlara ulaşmak için 76 gönüllüden stratejik bir bilgisayar oyunu oynamasını istedi. Oyun basit görünüyordu, fakat oyuncular oyunu farklı şekillerde oynadılar ve bazıları 'blöf yapma' emareleri gösterdi. Oyunda 'alıcıların' yani oyuncuların bir nesneyi en ucuza alabilmek için satıcıya birtakım bilgiler geçirmeleri gerekiyordu.
Bu sırada katılımcıların beyin faaliyetleri fMRI aracılığıyla izlendi ve ucuza satın almak için sözgelimi satıcıyı dürüst olduğuna ikna etmeye çalışanların beyinlerinde belli bölgelerin faaliyete geçtiği gözlemlendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail