Translate

İzleyiciler

5 Kasım 2010 Cuma

Körler göze takılan çiple görebilecek

Kalıtsal olarak kör bir adam gözlerine takılan çipler sayesinde bir levha üzerine yazılı harfleri seçebildi ve saati görebildi.
Finlandiyalı Miikka Terho'nun retinasının arkasına Almanya'da yapılan bir çip nakli, 46 yaşındaki hastanın kısmen görmesini sağladı.
Benzer bir başarı başka hastalarda da gözlendi.
Çip, hastanın ek bir kamera yardımı olmadan gözleriyle nesneleri seçebilmesine imkân veriyor.
Retinanın arkasına yerleştirilen çip göze giren ışığı elektriksel itkilere dönüştürerek gözün arkasındaki optik sinir hücrelerine aktarıyor.
Bu bilimsel çalışmanın ayrıntıları, Proceedings of the Royal Society B adlı dergide yayımlandı.
Araştırmayı yürüten ekibin başında bulunan Tuebingen Üniversitesi'nden Profesör Eberhart Zrenner, BBC'ye yaptığı açıklamada retina arkasına yerleştirilen çipin 11 hastada denendiğini söyledi.

Hastalardan körlük dereceleri çok ileri olan bazıları yerleştirilen çipin bir etkisini görmezken, hastaların çoğu nesneleri seçilebildi.
En başarılı sonuçlar, çipin, retinalarının daha gerisine yerleştirildiği üç hastada elde edildi.
En ileri sonuçların elde edildiği Miikka Terho adlı hasta, bir masanın üzerinde bulunan çatal bıçak takımını ve bir kupa fincanı ayırt edebildi.
Saatin kaç olduğunu da görebilen Terho, gri rengin yedi farklı tonunu da ayırt etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail