Translate

İzleyiciler

2 Kasım 2010 Salı

tick dress,health,medicine,science İşte kene elbisesi

Yaz aylarının ölümcül kabusu keneye karşı, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Karaer öncülüğünde kene elbisesi üretildi. 
Karaer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan kenelerin özellikle kırsal kesimde yaşayan ve çalışanlar için büyük risk teşkil ettiğini söyledi.
Tarla, bahçe, bağ alanı dışında piknik alanı, gezinti, yürüyüş yapılan alanlarda da insanların risk altında olduğunun altını çizen Karaer, buna karşı alınacak önlemlerin başında kenelerin insan vücuduyla temasının önlenmesinin geldiğini belirtti. Bu nedenle Sağlık Bakanlığının kırsal alanlara gidenlere keneden korunmak için paçalarını çorapların içine sokmalarını önerdiğini anlatan Karaer, ''Bunları göze alarak herkesin her zaman çoraplarını paçalarının içine sokmadan rahatça kırsalda çalışmak için kullanabileceği giysilere ihtiyaç olduğunu düşündük'' dedi.

Bu giysilerin çeşitli düzenlemelerle piknik ve spor yaparken de kullanılabileceğini belirten Karaer, ''Elbiseleri hazırlamadan önce anket çalışmaları yaptık. Hangi çalışma alanlarında keneyle nasıl karşılaşıyorlar, Nerelerde sıkıntı oluyor, vatandaşlara sorduk. Ürettiğimiz elbisenin hem çalışmaya, hem de keneden korunma özellikleri olmasını göz önünde bulundurduk'' diye konuştu.
Karaer, laboratuar çalışanları için de keneden koruyacak elbise modelleri geliştirdiklerini söyledi.
Elbise üretim çalışmalarının kene ölümlerinin arttığı dönemden başlayarak 3 yıl sürdüğünü anlatan Karaer, ''Elbise konusunu benden daha iyi bilen Gazi Üniversitesi Giyim Endüstrisi Giyim Sanatları Anabilim Dalında Doç. Dr. Fatma Şener hocamızla birlikte bu konun bir yüksek lisans tezi olabileceğine karar verdik. Tez kabul edildi ve çalışma bu aşamaya geldi. Elbisenin prototipini ürettik. Ben de kenelerle ilgili 30 yılını vermiş bir çalışan olarak çalışmaya katkı sağladım'' dedi.
-''YURT DIŞINDA ÇÖZÜM ARAMAYA KARŞIYIM''-
Elbisenin patentini almak için Türk Patent Enstitüsüne, başvurduklarını belirten Karaer, şunları kaydetti:
''Yurt dışında çözüm aramaya karşıyım. Kendi meselelerimizi kendimiz çözmeliyiz. Çözüm noktasında yurt dışından gelen ilaç ve malzemelere bağımlı olmamız beni üzdü. O nedenle böyle bir çözüm düşündük. Yaptığımız çalışma bilimsel bir nitelik taşıyor, bu bakımdan hafife alınmaması gerekir. Bu çalışma iddia ediyorum, ilaçlardan daha ucuza mal olacak. Bakanlık, ilaç yerine bunları dağıtabilir. Yaptığımız iş paçalarınızı çoraplarınızın içine sokun noktasını artık sokmak gerekmediği noktasına getirmek. Bilimselliğin ötesinde farklı bir düşüncemiz yok. Bu işin ticari tarafında değiliz. Önemsediğim nokta şu: Çalışma alanlarında kenelerden nasıl korunulur?
Doğaya zarar vermeden, ekosistemi bozmadan kendimizi zehirlemeden korunabileceğimizi ispatlamak istedik. Hem doğayı, hem insanı aynı anda zararlı etkilerden bu şekilde koruyabiliriz.''
-ELBİSENİN ÖZELLİĞİ-
Elbisenin açık renkte olmasını öngördüklerini belirten Karaer, yüzde yüz pamuklu olduğunu, kırsal alanda kullanılan giysilerden daha serin tuttuğunu söyledi.
Görünüş itibariyle tuluma benzese de el ve ayaklar için olan parçaların fermuarlı ve yerinden çıkabilir olduğunu anlatan Karaer, çalışırken elini, ayağını yıkamak isteyenlerin giysinin tamamını değil, bu bölümleri çıkarabileceğini belirtti.
Karaer, bayanlar için iki model tespit ettiklerini ifade ederek, ''Biri şalvar şeklinde. Bir de düz model var, bu unisex olarak kullanılabilir. Bayanlara artı bir model ürettik. Bu da kırsal alanda çalışanlar için uygun bir giyim tarzı. Aslına bakarsanız, şalvar da artık her tarafta moda. Bayanların seçme alternatifi olsun diye iki model yaptık'' dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail