Bilim insanları,geleceğin güvenli yenilenebilir enerjisini yaratmaya çalışıyor.
İşte bilim insanlarının Dünya üzerinde bir yıldız yaratmaya çalıştığı 5 milyar dolarlık süper laboratuvar!
ABD'nin California eyaletinin Livermore şehrindeki Ulusal National Ignition Facility'de (Ulusal Ateşleme Tesisi, NIF) bilim insanları dünyanın ilk sürdürülebilir füzyon reaktörünü, 'Dünya üzerinde minyatür bir yıldız yaratarak' inşa etmeyi amaçlıyor.
Geçen birkaç haftada yapılan bir dizi deneyin ardından, 5 milyar dolarlık projede 2012'ye kadar çalışır durumda bir füzyon reaktörünü başlatma hedefine bir adım daha yaklaşıldı.
NIF ekibi,, 2 Kasım'da reaktörün merkezindeki 192 lazer ışınını ateşledi ve bunları trityum ve döteryum gazı içeren cam bir hedefe yöneltti. Sonuç, 1,3 milyon mega jul büyüklüğünde bir enerjinin ortaya çıkması oldu. Bu bir dünya rekoru anlamına geliyor ve çekirdekte ölçülen en yüksek radyasyon seviyesi aşağı yukarı 6 milyon Fahrenhayttı. Doğrudan bir kıyaslama için hatırlatmakta fayda var: Güneş'in merkezindeki sıcaklık 27 milyon Fahrenhayt.
Ancak bu son deneyde, kendi kendini besleyen bir füzyon reaktörü ateşlenmedi, ancak bilim insanları gelecek için buna kesin gözüyle bakıyorlar. NIF yöneticisi Ed Moses, "Bu deneylerin hepsinin sonuçları son derece ümit verici.
Sonuçlar, döteryum-tirityum füzyon hedeflerinde ateşleme koşullarına ulaşabileceğimize dair büyük güven duymamıza neden oldu" diye konuştu. Araştırmacılar, tesis 1997'de çalışmaya başladığından beri bu tür bir sonuca ulaşmak için çalışıyorlardı.
Uzmanlar, kendini besleyebilen füzyonun iki yıl içinde gerçekleşebileceğini öngörüyor ve bunun gezegene etkilerinin şaşırtıcı olacağını belirtiyorlar. Yetkililer, füzyon reaktörünün prototip enerji istasyonu versiyonunun 2020'ye ve 2050'le kadar çalışır hale gelebileceğini belirtti.
Bu füzyon enerjisiyle ABD'nin enerjisinin neredeyse dörtte biri miktarda enerjinin üretilebileceği anlamına geliyor. NIF, ABD Enerji Bakanlığı Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi'nin buluşu ve dünyanın en büyük bilimsel projelerinden biri. NIF'in 130 tonluk hedef odasının içinde 192 lazerle ateşlenen nötronlar füzyon reaksiyonu yaratıyor. Odadaki 10 metre çapındaki ve betonla örtülü delikler 192 lazer ışınının odaya girmesini engelliyor.
Reaktör nihayet gerçekten çalıştığında, kaçak cam top içinde tutulan hedef materyallerde görülmemiş sıcaklık ve basınçlar yaratacak. Oda içindeki sıcaklık 100 milyon dereceden fazla olacak ve Dünya'nın atmosferik basınçından 100 milyar kat daha büyük basınç yaratılacak.
Yıldızların, dev gezegenlerin içindekine benzeyen bu koşullar, San Francisco'nun hemen doğusundaki laboratuvarın içinde gerçekleşecek.
Uzmanlar, NIF'in henüz ilk adım olduğunu, çevre ve ekonomi için büyük yararları olacak füzyon enerjisinin üretimi hedefine ulaşmak için daha fazla araştırma ve teknolojik gelişme gerektiğini belirtiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail