Translate

İzleyiciler

30 Mart 2011 Çarşamba

Salt Okunur Dosya Nedir?

Salt Okunur Dosya Nedir? Salt Okunur Ne Demek
Salt Okunur (Read Only) özelliğine sahip dosyalar sadece okunabilirler. Bu dosyalar üzerinde yazma işlemi gerçekleştirilemez. Yazma izni genellikle dosya içeriğinin korunması için kaldırılır.
Dosya içerisinde yapılacak yanlış bir değişiklik, dosyayı ilgilendiren programın çalışmasını engelleyecekse veya dökümana sahip olduğu özelliği kaybettirecekse, dosyanın “Salt Okunur” özelliği aktif edilir ve bu şekilde dosya içeriği korunur. Bu özelliğe ulaşmak için istediğiniz dosyanın üzerine sağ tıklayarak özelliklerine gitmeniz yeterlidir. Sadece dosyalar salt okunurluk özelliği kazanabilir, klasörler için bu özellik geçerli değildir. Eğer klasör salt okunur olarak tanımlanırsa, aslında klasörün içerisindeki dosyalar salt okunur olacaktır. Salt Okunur dosyalar silinebilir ve taşınabilirler; ancak Windows, Salt Okunur dosyayı silmek veya taşımak için kullanıcıdan onay bekler.
Örneğin boot.ini, io.sys, msdos.sys gibi Windows kurulumu sırasında yüklenen dosyalar öntanımlı olarak Salt Okunur özelliğine sahiptirler. Bunun sebebi bu dosyalarda yapılacak değişikliklerin sistemin çalışmasını etkileyebilecek olmasıdır. Eğer bu dosyalarda değişiklik yapmak istiyorsanız öncelikle Salt Okunur özelliğinin kaldırılması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail