Translate

İzleyiciler

19 Mart 2011 Cumartesi

12 büyüklüğündeki depreme bile dayanıklı binalar

Azerbaycanlı bilim adamının ürettiği esnek tuğla ve esnek tuğla yapıştırıcısıyla yapılan binalar 12 büyüklüğündeki depreme bile dayanıklı.

Japonya’daki felaket depreme dayanıklı yapıları yeniden gündeme getirdi. Azerbaycanlı deprem uzmanı bir çare üretti. Esnek tuğla ve esnek tuğla yapıştırıcısı...
"Dans Eden Bina" olarak adlandırılan tuğla diğerlerinden % 15 daha ucuz ve 12 büyüklüğündeki depreme de dayanıklı..
İlk bakışta normal bir tuğladan farkı yok… Ancak 12 büyüklüğündeki depreme bile dayanacak güçte...

Azeri deprem bilimci Profesör Doktor Elçin Halilov, bir süredir NATO’nun da desteğinde yürüttüğü 4 yıllık çalışmanın ürünü olan tuğlaları Bakü’de tanıttı.
Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi yetkilileri ve Azerbaycan Mimarlar Komitesi üyesinin de gözlemciliğinde yeni buluş denendi.
Deneme 12 metrekarelik bir odada yapıldı. Yaklaşık 30 dakika süren suni depremi, esneyebilen yapıştırıcı ile inşa edilen bina hasarsız atlattı.
Daha sonra esnek tuğlaya geldi sıra... Aynı yükseklikte, biri esnek diğeri de normal tuğlalarla örülen iki duvar, 12 büyüklüğündeki suni depreme tabi tutuldu.
30 saniye sonra normal duvar yeni ürünün üzerine devrildi. Buna karşın, esnek tuğlalı duvar sapasağlam ayaktaydı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail