Translate

İzleyiciler

15 Haziran 2011 Çarşamba

''Tüm Kan Gönüllüleri'' grubu hayat kurtarıyor

Sanal alemde oluşturdukları ''Tüm Kan Gönüllüleri'' grubuyla kan ihtiyacı bulunan hasta yakınlarıyla iletişime geçerek onlara kan bulmaya çalışan ekip, 16 bin gönüllü üyesiyle sosyal ağlar üzerinden yaklaşık 40 bin kişiye ulaşıyor.

Soruları yanıtlayan grup üyesi Melih Serdaroğlu, ekibin Aydın, Antalya, Ankara, Eskişehir ve Balıkesir'den 6 kişinin internet ortamında buluşmasıyla 2008 yılının Mart ayında kurulduğunu söyledi. Amaçlarının kan arayışlarına çözüm bulmak, internet sitelerinde gezen asılsız mesajlara ve çeşitli sitelerde düşüncesizce yayımlanan geçersiz üye telefon numaralarına düzenleme getirmek olduğunu belirten Serdaroğlu, bu çalışmalarla birçok hastaya yardımcı olabildiklerini ifade etti.
''www.kangonulluleri.com'' adını verdikleri bir site de kurduklarını dile getiren Melih Serdaroğlu, kan ihtiyaçlarının doğruluğunu teyit ettikten sonra Facebook, Twitter, Friendfeed'in ilgili grup ve sayfalarına mesaj göndererek ve takip edildikleri kişilerle de bu mesajı paylaşarak yaklaşık 40 bin kişiye ulaştıklarını anlattı.
Serdaroğlu, şöyle devam etti:
''Mesajları paylaştığımız 16 bin kan gönüllüsü dışında 4 yıldır bizi takip eden profiller de var. Ayrıca, bizim il il kan gruplarımız var. Mesela ''Ankara A '' veya ''Adana O-'' ya da ''Ankara Kan Gönüllüleri'' grubumuz da var. Şu anda yaklaşık 119 adet il grubumuz var. Sosyal ağ kullanıcıları, yaşadıkları il grubuna katılarak en kısa sürede gerçek kişiye yani kan sağlayacak kişiye ulaşmaya çalışıyor. Biz de ilk başta o gruptaki üyelerimizi arayarak kan vermek için o an uygun olup olmadıklarını öğreniyoruz. Eğer uygunsa hasta yakınını arayarak, 'şu telefon numarasıyla irtibata geçer misiniz?' diyoruz.''
-AYNI AMAÇLA KURULAN DİĞER SİTELERDEN FARKLI-
Şu anda Türkiye'de 16 adet kan grubu gönüllülerinin oluşturduğu site bulunduğuna ve bu sitelerin üye sayılarının da çok yüksek olduğuna dikkati çeken Serdaroğlu, bu sitelerin üyelerinin bilgilerini yayımladığını, bu durumda da hasta yakınının karşısına çıkan listede uygun bulduğu ilk kişiyi aradığına işaret etti. Melih Serdaroğlu, ''Burada yanlışlıklar var. Devamlı aramalara maruz kalan gönüllüler bir süre sonra sürekli arandığı için telefon numarasını iptal etmek zorunda kalıyor ve internet sitesinde geçersiz numaralar şeklinde bir portföy oluşuyor'' dedi.
Serdaroğlu, ''Biz ise bu tür oluşumlardan farklı olarak hasta ve hasta yakınlarının internette sadece ekip üyelerinin telefon numaraları yoluyla sosyal ağlarda yayım yapıyor ve böylece asılsız mesajların da önüne geçiyoruz. Üyelerimizin bilgilerini yayımlamayıp üyelerle hasta yakınları arasında iletişimi birinci elden sağlıyoruz. Gönüllünün telefonunu sitede yayımlamak yerine sayfaya geçtiğimiz kan anonsunda saat ve tarih de geçiyoruz. Böylelikle anons güncel değilse, gönüllü hastayı aramıyor'' diye konuştu.
Kendilerinin sadece sanal ağda bir paylaşım grubu olduğunun altını çizen Serdaroğlu, ''Dernek adı altında bir grup oluşturmaya çalıştık ama bu yetki kanuni olarak Türk Kızılay Kan Hizmetlerine verilmiş'' şeklinde konuştu.
Kan bulma görevlerinin yanı sıra projelerini geliştirmek, üyelerini bilgilendirmek amacıyla Türk Kızılay Kan Hizmetleri Yönetimi ile de görüşmeler yaptıklarını ifade eden Serdaroğlu, ''Kan bulma konusunda kimseye garanti veremeyiz ancak hasta yakınlarının geri dönüşleri ve aldığımız haberler doğrultusunda başarıya ulaştığımızı düşünüyoruz. Bu durum bizleri mutlu ederek daha iyisini yapmak için proje üretmeye teşvik ediyor. Sonuçta biz internet ortamında sanal bir ekibiz ve çalışmalarımız bir sosyal sorumluluk projesi'' değerlendirmesini yaptı.



------

internet,web site,blood,human body,biology,health,medicine,science
Computer - Internet Technology Design World ----------------------------------- internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail