Translate

İzleyiciler

1 Haziran 2011 Çarşamba

Meydan Okuyan Twitter Kullanıcısı

İngiltere’de bir yerel konsey, yasal yollara başvurarak mahkeme kararıyla korunan bilgileri sızdıran bir Twitter kullanıcısının bilgilerini almayı başarmıştı.

Bu gelişme internetteki ifade özgürlüğü hakkında yeni tartışmalar başlatırken, bir Twitter kullanıcısı yasalara meydan okuyan bir eylemde bulundu.

Twitter’da açılan bir sayfada, özel hayatlarına ait bilgileri korumak için mahkeme kararı çıkarttığı iddia edilen ünlülerin isimlerini içeren liste yayımlandı.


Hafta sonunda açılan sayfa, bir gün sonra kapatıldı. Ancak, saatler sonra sayfa tekrar açıldı. Bu hamle, Twitter kullanıcılarının mahkeme kararına açıkça meydan okuması olarak kabul edildi.

Adı açıklanmayan kullanıcı, açtığı sayfada alınan mahkeme kararlarına ait olduğu iddia edilen belgelere açılan bağlantılar ekledi. Ayrıca, mahremiyetlerinin korunması için karar çıkarttığı öne sürülen kişilerin isimlerini ve hatta adreslerini yayımladı.

Pazar günü, İngiltere’deki South Tyneside Konseyi’nin mahkemeye başvurması üzerine, Twitter mahkeme kararını ihlal eden beş kullanıcısının bilgilerini açıklamak zorunda kalmıştı. Saatler sonra, kullanıcılardan yasalara meydan okuyan bir cevap geldi.

KAVGA GİDEREK BÜYÜYOR

Kullanıcıların mahkeme kararını ihlal etmeleri, yasaların internet kullanıcılarıyla olan kavgasını da derinleştiriyor. Bu ayın başlarında Premier Lig’in ünlü futbolcularından Ryan Giggs’in avukatları, müvekkillerinin bir modelle yasak ilişki yaşadığına dair spekülasyon yayan Twitter kullanıcılarının isimlerinin açıklanmasını istemişti.

Normalde, mahkemenin aldığı kararı ihlal edenlerin para cezası alması, hatta hapse girmesi olasılığı bulunuyor. Ancak, binlerce Twitter kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde bu ihtimal zorlaşıyor.

Twitter kullanıcılarını savunan bir yaklaşım sergileyen Liberal Demokrat milletvekili John Hemming, “kimliklerini ifşa edenleri yasalarla tehdit eden ünlüleri dokunulmazlığına dayanarak açıklayacağını” belirtti. Hemming, “ünlülerin, sırf kendileri hakkında dedikodu yapılıyor diye İngiliz kültürünü yozlaştıramayacağını” ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail