Sürekli güncellenmediği taktirde fonksiyonelliğini büyük oranda kaybeden antivirüs yazılımları için şimdi yeni bir seçenek var: Yapay zeka.
Antivirüs yazılımları dijital çağda çok önemli bir görev üstleniyor. Tüm dijital dünyanın sağlıklı şekilde işleyebilmesi için bu yapıyı bozacak zararlı yazılımları tespit ederek elimine eden antivirüs yazılımları sayesinde sorun yaşamadan istediğimiz web sitesine girebiliyoruz, değerli kazanımlarımızı sakladığımız banka hesaplarımızı, finansal yatırımlarımızı online olarak kontrol edebiliyoruz, online olarak güven içinde alış veriş yapabiliyoruz, iletişim kurabiliyoruz.
Ancak antivirüs yazılımlarının da zafiyetleri yok değil. Yapısal olarak en büyük sorunları, sürekli veri taban güncellemesine ihtiyaç duymaları ve elbette bir virüsü tanıyabilmeleri için o virüsün veri tabanına girecek kadar yaygınlaşmış, bilinen, ünlü bir
virüs olması gerekiyor. Yani eğer, sadece size özel bir virüs yazılmışsa ve bu virüsün yayılma özelliği yoksa hiçbir antivirüs yazılımının dikkatini çekmeksizin çok sinsice sistemlerinize sızıp orada çok uzun süre dikkat çekmeden yaşamayı başarması çok mümkün. Özellikle de şüphe çekmememk için internet bağlantısı gerektirmeden sistem içinde bilgi topluyor, ardından sisteme erişimi olan kötü niyetli hacker tarafından toplanan veriler offline olarak virüsün veri tabanından toplanıyorsa, kurumların bu virüsleri/torjanları fark etmesi neredeyse imkansıza yakın oluyor ki, büyük kurumlara karşı girişilen endüstriyel casusluk operasyonları için bu tür offline özel tasarım / haute couture virüslerin yazıldığını çok iyi biliyoruz.
Yaşananları gözünde canlandırmayanlar için sık yaşanan örnek bir senaryoyu hızlıca anlatayım… A şirketi, rakibi B şirketinin büyük bir güvenlik çemberi içinde korunan özel verilerine, proje detaylarına, ihale tekliflerine ulaşmak istiyor ancak online bir saldırı ile bu verilere ulaşma şansı bulunmuyor. Bu durumda A şirketi özel hackerler kiralayarak B şirketinin sistemlerine offline olarak yüklenecek özel bir trojan yazdırıyor. Sonra bu trojan’ı B şirketinde çalışan casuslarına verip şirketin sunucularına yükletiyor. O noktadan sonra trojan B şirketine çalışan casusun erişim hakkı olmayan sistemlerine bile bulaşmak için kendine yollar arıyor, dikkat çekmeden tüm sistemi tarıyor. Özel yazılmış bir virüs olduğu için antivirüs yazılımlarının veri tabanında da bulunmuyor ve dikkat çekmeden işini bitirip topladığı verileri yine offline olarak özel bir klasörde saklıyor. Ardından B şirketinde çalışan casus bu verileri minik bir USB diske kopyalayıp düzenli olarak A şirketindeki gizli patronlarına iletiyor.
İşte bu tür, gizli/özel hazırlanmış virüsleri yakalayabilmek için akıllı antivirüs yazılımlarına ihtiyaç duyuluyor. Antivirüs şirketleri bir aşamaya kadar şüpheli hareketler yapan yazılımları, veri tabanında kaydı bulunmasa bile, mercek altına alabiliyor ancak kullanıcı/yönetici izniyle sisteme yüklenmiş ve çalışma izni verilmiş bir yazılımı durup dururken şüpheli ilan edip her yerde alarmlar çaldırmak kolay iş değil. İşler bu seviyeye geldiğinde bir bilgisayarı çalıştırmak neredeyse imkansız hale geliyor ve antivirüs yazılımı saniye başı alarm verip her türlü yazılımı şüheli ilan etmeye başlayabiliyor. Dolayısıyla Antivirüs yazılımları yüz binlerce yıldır o mükemmel antivirüsü oluşturmak için yapay zeka çalışmalarının peşine koşuyorlardı.
Aslında amaç çok basit. Yapay zekaya sahip bir antivirüs yazılımı, veri tabanı güncellemesine gerek duymaksızın, virüs belirtileri gösteren her türlü kodu/yazılımı tanıyıp, hangisinin virüs, hangisinin masum olduğunu anlayabilmeli.
İşte bu amaca yaklaşan yeni bir yazılım şimdi teknoloji dünyasında heyecan yaratıyor. Microsoft’un ve güvenlik firması İnvincea’nın ortaklaşa destek verdikleri bir projeyi yürüten Deep isimli bir antivirüs firması, veri tabanı güncellemesine gerek duymayan bir antivirüs sistemi üzerinde çalıştıklarını ve sistemin şimdiden zararlı yazılımları %95 başarıyla tespit ettiğini açıkladı. Yanlış anlaşılmasın, bu %95 başarı oranına, veri tabanına kayıtlı olmayan sürpriz yumurta virüslerini tespit etme konusunda ulaşılmış. Yani yazılım, hiçbir antivirüs firmasının veri tabanında kayıtlı olmayan ve sadece bu yeni yapay zekayı test etmek için üretilmiş özel test virüslerinin %95’ini kendi kendine tespit etmiş.
İşte yakın gelecekte büyük kurumları sık sık karşılaştıkları endüstri casusluğu konusunda koruyacak olan yeni nesil antivirüs yazılımları bu teknolojiye dayanacak. Yapay zekalı antivirüs yazılımları sadece kurumları değil, evimizdeki kişisel sistemlerimizi, akıllı telefonlarımızı, akıllı televizyonlarımızı, akıllı buzdolaplarımızı, akıllı otomobillerimizi de koruyacak.
Computer - Internet Technology Design World --------------- Bilim ve Toplum - Bilim ve Teknik -- --------sosyal medya, ------facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine------ internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama, Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail,Cep, İPhone,Android
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail