Translate

İzleyiciler

29 Ağustos 2011 Pazartesi

Uzaylılar hakkında ilk bilimsel bilgiler

Uzaylılar konusunda bilmediklerimiz

Uzaylılarla ilk kez bilimsel anlamda iletişim kurma girişiminde bulunan kişi gökbilimci Frank Drake oldu. Bu bilgileri ilk kez duyuyor olabilirsiniz, işte uzaylılar hakkında bilmediklerimiz...
• Washington’daki Carnegie Enstitüsü gökbilimcilerinden Margaret Turnbull ile Jill Tarter, karmaşık yaşamı desteklemesi olası uydulara sahip 17.129 yakın yıldızı içeren bir liste oluşturdu.

• Turnbull’a göre, yıldızların en az 3 milyar yıllık olmaları (yaşamın evrilmesine olanak sağlamaya yetecek denli bir süre), düşük kütleli olmaları ve yüksek düzeylerde demir içermeleri (Dünya benzeri kayalık gezegenlerin oluşması için metallere gerek vardır) gerekiyor.

• Listenin başında, topu topu 11.8 ışık yılı uzaklıkta, Samanyolu’nun bir köşesindeki turuncu renkli loş bir yıldız olan Epsilon Indi A yer alıyor.

• Uzaylılarla ilk kez bilimsel anlamda iletişim kurma girişiminde bulunan kişi gökbilimci Frank Drake oldu. Batı Virginia’daki Ulusal Radyo Gökbilim Gözlemevi’nde görevli olan Drake, 1960 yılında, güneşe benzer iki yakın yıldızdan gelen sinyalleri dinlemek amacıyla 25 metrelik bir radyo gözlem çanağından yararlandı.

• Bu bilgileri ilk kez duyuyor olabilirsiniz, çünkü Drake bu girişiminden eli boş döndü.

• Dünya dışında akıllı yaşamı araştırmak amacıyla Kaliforniya’da oluşturulan SETI Enstitüsü tarafından bu yolda sürdürülen çok daha ciddi çabalar da pek bir işe yaramadı. Uzayda radyo sinyali sızıntılarını araştıran özel sermayeli bu kuruluş, yılda 5 milyon dolarlık bir harcama yaparak bugüne dek bini aşkın yıldızı taramadan geçirdi.

• SETI’nin kıdemli gökbilimcilerinden Seth Shostak’a göre, 350 antenli Allen Teleskop Dizisi “2025 yılına gelindiğinde uzayda yaşam izlerini saptamış olacak.”

• Uzaylı sinyallerini evinizdeki bilgisayarınızdan araştırmak istiyorsanız SETI@homeproject sitesindeki yazılımı indirebilirsiniz. 187.000 kişinin bu yazılımdan yararlandığı belirtiliyor.

• Güneş sistemimizde yaşam izlerine rastlanması en olası yerlerin Mars’taki yeraltı bölgeleri, Satürn’ün uydusu Enceladus üzerindeki sıcak bölgeler (güney kutbu gayzerlerle dolu olan) ve Jüpiter’in Europa ile Callisto adlı uyduları (buzlu kabuklarının altında geniş okyanusların gizlenmiş olabileceği) olduğu söyleniyor.

• Bir olasılıkla tanık olunan ilk UFO görüntüsü İ. Ö 1450 yılında Mısırlılar tarafından gökyüzünde görülen parlak ışık çemberleriydi. Kimi UFO takıntılıları, İncil’deki Hezekiel 1 bölümünü UFO belirtisi olarak yorumluyor.

• 1957 yılında, Antonio Villas Boas adlı Brezilyalı bir çiftçi havlayan uzaylılar tarafından kaçırıldığını ve uzaylıların kendisini jelle kaplayıp ilişkiye girdiklerini öne sürdü.

• Böylelikle gelecekteki yakın ilişkilerin de önünü açmış oldu. 2003 yılında Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma kapsamında uzaylılar tarafından kaçırıldıklarını öne süren 10 kişiden 7’si uzaylılar tarafından uyutulup, üreme ya da cinsel amaçlı deneylerde kullanıldıklarını belirtti.

• Ontario’daki Waterloo Üniversitesi ruhbilimcilerinden Allan Cheyne, uzaylılar tarafından kaçırıldıklarına inanan kişilerin sıklıkla uyku felci yaşamaya eğilimli kişiler olduklarına dikkat çekiyor.

• Newfoundland’da uyku felci “kocakarı” olarak biliniyor, çünkü uyku felci olgusu uyuyan kişinin göğsüne abanan yaşlı bir kadın görüntüsüyle ilintilendiriliyor. Batı Hint adalarında da uyku felcinin uyuyan kişinin üzerinde hayalet bir bebek zıpladığı durumlarda yaşandığına inanılıyor.

• Uzayda hapşırdığınızı kimse duyamaz: Burun ve boğazı etkileyen streptococcus mitis adlı bir bakteri Surveyor 3 aracıyla istenmeden aya gönderildi. İki buçuk yıl sonra aracın kamerasını bulan Apollo 12 tayfası bakterilerin o güne dek canlı kaldıklarına tanık oldu.

• Bilim insanları, ilk kez 1972 yılında insanları uzaylılara tanıtma girişiminde bulundur. Carl Sagan ile Frank Drake, Pioneer 10 uzay aracı için üzerinde çıplak bir erkekle bir kadının resmi olan bir plaket tasarladı. Onları ürkütüp kaçırmış olabiliriz.

• Ardından da ses kayıtlarını gönderdik. 1977 yılında fırlatılan iki Voyager uzay aracında da balina seslerinin, 55 dilde selamlaşma sözcüklerinin ve bir de Bulgar halk ezgisinin bulunduğu altın kaplamalı plağa yer verildi.

• NASA, her ihtimale karşı, pikap iğnesi ile kullanma yönergelerini de plakla birlikte gönderdi.

• 30 Eylül 2006 tarihinde, Fransız Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi uzaylıları hedef alan Kozmik Bağlantı adındaki TV programını dünyadan 45 ışık yılı uzaklıktaki Errai 45 adlı güneş benzeri yıldıza gönderdi.

• Söz konusu videonun 2051 yılında hedefine ulaşması bekleniyor.

Rita Urgan, Discover
Computer - Internet Technology Design World --------------- Bilim ve Toplum - Bilim ve Teknik -- -------------------- internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail