Translate

İzleyiciler

11 Aralık 2011 Pazar

Antartika,buzul,küresel ısınma Antarktika'nın gizli yüzü ortaya çıkıyor!

Antarktika kıtasının buzullar olmadan nasıl görüneceğine dair kapsamlı çalışmanın sonuçları açıklandı.
İngiltere Antarktika Araştırmaları Kurumu tarafından yapılan çalışmada kıtanın kaya tabanını üç boyutlu olarak gösteren bir model ortaya çıkarıldı.

Antarktika üzerinde 27 milyon noktadan toplanan verilere dayanılarak oluşturulan modelin adı BEDMAP 2.
Araştırma ekibinden Hamish Pritchard ortaya çıkan model sayesinde dünyanın diğer coğrafi bölgelerinde görülen dağ, vadi, ova gibi coğrafi yapıların buzlar altındaki Antarktika’da da var olduklarının bir kez daha anlaşıldığını belirtti.
Yüzde 1 su seviyesi üzerinde
Uzun yıllardır uçaklar, uydular, gemiler ve kıta üzerinde inceleme yapan bilim adamlarının topladıkları veriler üzerinden oluşturulan modele göre Antarktika'nın kaya yapısını yalnızca yüzde 1'inin deniz seviyesinin üzerinde bulunuyor.
Modelde kırmızı ve siyah olarak belirtilmiş alanlar kıtanın en yüksek noktalarını; mavi kısımlar ise kıtadaki düzlük kayaçları gösteriyor.
Araştırma sonucunda ortaya çıkan modelin Antarktika'nın küresel ısınma etkisiyle yaşadığı dönüşümü yansıtma açısından büyük önem taşıdığı belirtiliyor.
Küresel ısınmanın etkisi gözlemlenecek

Kıtanın kıyı kesimlerini oluşturan buzulların eriyerek denize karıştıkları biliniyor, ancak BEDMAP 2 modeli sayesinde gelecekte yaşanabilecek erime evrelerine dair öngörüde bulunulabilmesi mümkün olacak.
Araştırma ekibinden Hamish Pritchard model sayesinde kıta civarındaki buzul hareketlerini tespit etmenin mümkün olacağını belirtiyor.
Pritchard, BEDMAP 2 sayesinde ortaya çıkan Antarktika'nın topografyasının gelişmiş fizik yöntemleriyle birlikte kullanılarak buzulların gelecekteki erime sürecinin modellenebileceğini söylüyor.
Computer - Internet Technology Design World --------------- Bilim ve Toplum - Bilim ve Teknik -- -------------------- internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail,Cep, İPhone,Android

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail