Translate

İzleyiciler

6 Şubat 2014 Perşembe

Windows ve dosyalarınızı ayrı bölümlerde saklayın


Verilerinizi farklı bir bölümde saklayın!

Windows,bilgisayar,dosya,veri,harddisk,sürücü,yedekWindows ve dosyalarınızı ayrı bölümlerde saklayın; hem güvende olun, hem işiniz kolaylaşsın!

Belgelerinizi, dosyalarınızı ve her tür veri ve çalışmanızı Windows'un bulunduğu diskten farklı bir diskte saklamanız her zaman önemlidir. Bu sayede Windows diskinde işler yolunda gitmediğinde verileriniz güvende kalır.

Ancak PC'niz için ikinci bir sürücü satın almanız her zaman pek mümkün olmayabilir. İşte burada disk bölümleme işlevleri devreye girer. Diskinizi örneğin iki büyük parçaya bölerek, iki farklı disk gibi kullanabilirsiniz.

Makalemizde tek bir sürücüyü nasıl iki bölüme ayırabileceğinizi sizlere gösterecek, ardından
verilerinizi Windows'un bulabileceği şekilde ikinci diske nasıl taşıyacağınızı anlatacağız.


1. Boş disk alanına bakın
Dosya Gezginini açın ve sol taraftan Bu bilgisayar'a tıklayın. C: sürücüsünde ne kadar boş alan kaldığına bakın - bu sürücünün tüm verilerinizi tutacak kadar geniş olması gerektiğini unutmayın. Ne kadar veriniz olduğunu kabaca anlamak için C:\Kullanıcılar yolunu izleyin, isminize sağ tıklayın ve Özellikler'e tıklayın. İhtiyacınız olan alanı burada görebilirsiniz.

2. Verileri harici bir diske taşıyın
Kullanıcı klasörü C: sürücüsündeki boş alandan büyükse, bunun bir kısmını harici diske taşımanız gerekecek. Belgeler, Resimler, Müzik veya Video klasörlerinden birini açın ve içeriğini harici diskinizde aynı isimde bir klasöre taşıyın. Bu taşıma işlemini kullanıcı klasörünüzün boyutu boş alandan daha küçük olana kadar tekrarlayın.


3. Disk Yönetimi'ni açın
Windows 8 kullanıcıları, Win+X'e basıp "Disk Yönetimi"ne tıklayarak araca ulaşabilirler. Windows 7 ve Vista'daysa Başlat > Çalıştır yolunu izleyip diskmgmt.msc yazmanız ve Tamam'a tıklamanız gerekli. Disk Yönetimi penceresi açıldığında C: sürücüsüne sağ tıklayın ve Birimi Küçült'e tıklayın.

4. Sürücüyü küçültün
Windows, kısa bir beklemenin ardından C: sürücüsünün maksimum ne kadar küçültülebileceğini gösterecek. Boş alan yeterliyse Küçült düğmesine basın. Önerilen alan çok büyükse, MB cinsinden farklı bir boyut girin. Ortalama bir kullanıcı, toplamda 50GB'a (51.200MB) ihtiyaç duyacaktır.

5. Yeni bir bölüm oluşturun
Windows, sürücünün boyutunu ayarlarken bekleyin. İşlem bittiğinde Disk Yöneticisi penceresinde diskin yanında yeni, boş, "Ayrılmamış" bir bölüm göreceksiniz. Bu bölüm, yeni veri bölümünüz olacak.

Ayrılmamış alanı ayarlamak için üzerine sağ tıklayın ve "Yeni Basit Birim" seçeneğine tıklayın. Şimdi İleri'ye tıklayarak sonraki adıma geçin.


6. Veri bölümünü oluşturuyoruz
Birim boyutunu belirmeniz istendiğinde onu olduğu gibi bırakın ve İleri'ye tıklayın. Yeni bölüme D: sürücü harfini atamak istiyorsanız, şimdilik "Sürücü harfi veya sürücü yolu atama" seçeneğini seçin ve İleri'ye tıklayın. Birime uygun bir isim verin ("Verilerim" gibi), diğer seçenekleri olduğu gibi bırakın ve İleri'ye, ardından Bitir'e tıklayın.

7. Sürücü harfini değiştirin
Şu an D: harfini kullanan sürücüyü Disk Yönetimi'nde bulun ve üzerine sağ tıklayın. "Sürücü Harfi ve Yolu Değiştir" seçeneğine tıklayın. Şimdi Değiştir düğmesine tıklayın ve açılan pencerede yeni bir sürücü harfi seçin ("Z" gibi). Son olarak Tamam'a, ardından Evet'e tıklayın.

Şimdi yeni veri bölümüne sağ tıklayın ve "Sürücü Harfi ve Yolu Değiştir" seçeneğine tıklayın. Ekle'ye tıklayın, "D"  harfini seçin ve "Tamam"a tıklayın.


8. Belgeler klasörünü taşıyın
Bir klasör penceresi açın ve C:\Kullanıcılar\İsminiz yolunu izleyin. Belgeler klasörüne sağ tıklayın ve Özellikler'e tıklayın. Konum sekmesine tıklayın ve Taşı'ya tıklayın. Yeni sürücünüzü açın ve kullanıcı adınızla aynı ismi taşıyan bir klasör oluşturun. Bu klasörün içinde "Belgeler" adında yeni bir klasör daha oluşturun. Bu klasörü seçin, "Klasör Seç"e tıklayın ve Tamam'a, ardından Evet'e tıklayın.

9. Diğer klasörleri taşıyın
Dosyalar veri bölümüne taşındıktan sonra aynı işlemi diğer kullanıcı klasörleri için de tekrarlayın. Genellikle şunları taşımanız gerekecektir: Masaüstü, İndirmeler, Resimler, Müzik ve Videolar. Bunların yanında Kişiler, Favoriler ve Kaydedilen oyunlar klasörlerini de taşımak isteyebilirsiniz.

Tamamlandığında harici diskinizde taşıdığınız dosyaları veri bölümünüzdeki ilgili klasörlere geri taşıyın.

10. Son adımlar
Tebrik ederiz, belgelerinizi ve diğer dosyalarınızı Windows'tan ayrı olarak saklayabileceğiniz bir bölüm oluşturdunuz. Şimdi isterseniz Windows Yedekleme aracını veya üçüncü parti Macrium Reflect Free gibi bir aracı kullanarak Windows bölümünüzün imaj yedeğini alabilir, gerektiğinde dosyalarınıza hiç dokunmadan geri yükleyebilirsiniz.

Computer - Internet Technology Design World --------------- Bilim ve Toplum - Bilim ve Teknik -- --------sosyal medya, ------facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine------ internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama, Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail,Cep, İPhone,Android

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail