Translate

İzleyiciler

3 Şubat 2014 Pazartesi

Windows, OS X, Android, iOS, Linux, Chrome OS.. Hangi işletim sistemi?


Yeni PC'de hangi işletim sistemini seçmeli?
Windows, OS X, Android, iOS, Linux, Chrome OS... Yeni alacağınız bilgisayarda hangisi olmalı?
Yeni bir PC almayı düşünenler için işletim sistemi seçenekleri, bugün hiç olmadığı kadar fazla. Windows hala çok popüler, ancak Mac'ler şaşırtıcı biçimde üst seviye laptop'larda fiyat anlamında öne geçemeye başladılar. Chromebook'lar basit ve ucuz bir seçenek sunuyorlar, Linux'lu laptop'lar da seçenekleriniz arasında.


Peki şu sıralar yeni bir PC satın almak isteyen, hangi işletim sistemini seçmeli? Yazımızın devamında tüm seçeneklerinizi size özetleyecek, çeşitli avantaj ve dezavantajlarından bahsedeceğiz. Ancak baştan söyleyelim: herkesi aynı tatmin edecek tek bir seçenek yok!

Windows
En popüler masaüstü ve laptop işletim sistemi olan Windows, mevcut yazılım ve donanımlar için en geniş desteği sunuyor. Birkaç 100 TL'lik laptop'lardan en pahalı oyun PC'lerine her tür PC'de Windows'a rastlayabilirsiniz.

Windows 8.1, Windows 8'in düzeltilmesi gereken küçük sorunlarını düzeltip, işletim sistemini daha derli toplu bir hale getiriyor. Windows 8 ve 8.1, dokunmatik cihazlarla kullanılabilen yeni Metro arayüzüyle geliyor; klasik masaüstü ise elbette yerinde duruyor.

Bununla birlikte Windows'lu PC'ler, örneğin Mac'lere kıyasla daha fazla işe yaramaz yazılımla gelebiliyor. Windows'lu laptop'ların trackpad'leri de genellikle Mac'tekilerden daha kötüler. Zararlıların çoğu Windows için yazıldığından, gerçek hayatta tehlikelere en açık işletim sistemi Windows.

Windows'u tanıyor ve onu kullanıyorsanız, Windows yazılımlarını çalıştırmanız gerekiyorsa veya hem güçlü, hep hesaplı bir PC arıyorsanız, Windows çok iyi bir seçenek.

Mac OS X
Mac OS X'ler bugün hiç olmadıkları kadar iyi bir seçenek haline geldiler. Mac OS X, Windows'un aksine "ne olduğunu bilen" bir masaüstü işletim sistemi. Masaüstüne odaklanan Mac OS X, bildiğimiz pencerelerle çalışıyor. Bir laptop için 2.500 TL'nin üzerinde harcama yapmaya hazırsanız, bir Mac seçmeniz hiç de zor olmayacak. MacBook Air ve MacBook Pro harika bir pil ömrü, müthiş bir touchpad ve iyi bir donanımla geliyor. En üst düzey ultrabook'lar, eş özelliklere sahip Mac'lerden pahalı olabiliyor. Yani Apple, üst uç laptop'larda kontrolü eline geçirmiş durumda.

Bununla birlikte orta ve alt seviye Mac'ler bulunmadığından, "uygun" fiyat aralıklarında Windows'lu PC'ler ilginizi daha çok çekecektir.

Mac, Microsoft Office, Photoshop ve diğer profesyonel verimlilik uygulamalarını ve birçok programı destekliyor. Ancak yine de Windows kadar geniş bir uygulama repertuvarı yok ve oyunlarda da hala çok geride kalıyor.

Yeni şeyler öğrenmek istiyorsanız ve üst düzey bir PC arıyorsanız, kullanacağınız programlar da Mac'e ihtiyaç duyuyorsa Mac'ler harika bir seçenek olabilir.

Chrome OS
Chrome OS'lu bilgisayarlar piyasada giderek yaygınlaşıyorlar. Chrome OS, aslında Chrome web tarayıcısına birkaç masaüstü özelliği eklenmiş bir işletim sistemi. Chrome OS'lu PC'lerde Windows yazılımlarını çalıştıramıyorsunuz. Linux yazılımları ise ancak geliştirici moduna girip cihazı "hack'lemeniz" halinde çalışıyor.

Chromebook'ların özelliği, fiyatlarının çoğunlukla uygun, 200-300 dolar aralığında olması. Güçlü bir web tarayıcısına sahip bir klavyeli bir PC arıyorsanız, Chromebook sizin için iyi bir seçenek olabilir.

Masaüstü Linux
Linux, Google Chrome ve Mozilla Firefox'un tam sürümlerine sahip, dolayısıyla ortalama bir kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Dell dahil birkaç farklı üreticiden Linux'lu bir PC satın alabilirsiniz. Mevcut PC'nize Ubuntu gibi bir Linux dağıtımı da yükleyebilirsiniz, ancak bu durumda donanımınızın çalışma garantisi yok.

Linux sistemleri genellikle teknoloji meraklıları ve Unix tabanlı işletim sistemlerini daha rahat bulan geliştiriciler tarafından kullanılıyor. Linux'u kullanmak için özel bir nedeni olmayan bir kullanıcıya Linux'lu bir laptop önermemiz ise zor. Tüm ihtiyacınız olan bir web tarayıcısıysa Linux'la yaşayabilirsiniz. Ancak aynısını daha ucuz Chromebook'la da yapabilirsiniz.

"Convertible" Android'ler
Asus Transformer gibi cihazlar, hem bir Android tablet, hem de takılıp çıkarılabilen klavyesiyle Android'li bir laptop görevini üstlenebiliyor. Android'li bir tablet arıyorsanız ve bir klavyesi de bulunsun diyorsanız, dönüşebilen Android'li cihazlar sizin için ilginç bir seçenek olabilir.

Ancak Android'in laptop için en iyi işletim sistemi olmadığını, genellikle çoklu pencere desteği sunmadığını, fare desteğinin müthiş olmadığını söyleyelim. Aynı zamanda sadece mobil uygulamalarla kısıtlı olduğunuzu hatırlatalım. Sonuçta Google'ın Android'li laptop'lara değil Chromebook'lara önem vermesinin bir nedeni olsa gerek.

iPad ve klavye
Bazı kullanıcılar, iPad satın alırken bir de klavyeli kılıf alarak onu bir laptop alternatifine dönüştürmeye çalışıyorlar. Ancak bu ideal bir çözüm değil, çünkü tablet uygulamalarıyla kısıtlısınız. Güçlü masaüstü uygulamalarını çalıştırmanız mümkün değil; çoklu pencere desteğiniz de yok. Sadece yazı yazmayı kolaylaştırmak için klavye satın alıyorsanız, bu anlaşılabilir ancak klavyeli bir iPad'in PC yerine geçmeyeceğini söyleyelim.

Computer - Internet Technology Design World --------------- Bilim ve Toplum - Bilim ve Teknik -- --------sosyal medya, ------facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine------ internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama, Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail,Cep, İPhone,Android

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail