Translate

İzleyiciler

24 Aralık 2013 Salı

Felç tedavisinde son teknoloji Türkiye'de!



Son yıllarda tıbbın çeşitli alanlarında robot teknolojisinden yararlanılıyor.


tıp,sağlık,bilim,teknoloji,robot,rehabilitasyon,Robot EksoRobotlar yardımıyla çeşitli girişimler veya ameliyatlar yapılarak iyileşme süresi kısaltılabiliyor. Robotların kullanıldığı alanlardan biri de felçli rehabilitasyonu. Bu uygulamada gelinen son aşama, felçli hastaların en büyük hayalini gerçekleştirmeye yönelik. Kollarını veya bacaklarını kullanamayan felç mağdurları için son yıllarda çeşitli robot modeller geliştirildi. ABD'de üretilen bu en yüksek teknolojini artık Türkiye'de. Bu sistem yürüyüş rehabilitasyonunda yeni bir çığır açtı.

Robot EKSO, hastanın bütün hareketlerini hafızasına kaydediyor.
“Giyilebilen Robot” olarak da isimlendirilen Robot Ekso, hastanın bütün hareketlerini hafızasına
kaydediyor. Sadece yürüyemeyen kişiler değil aynı zamanda yürüyüş bozukluğu olan, denge kaybı yaşayan hastalar için de kullanılıyor. Rehabilitasyonda bir devrim olan “Giyilebilen Robot",  yürüme sırasında bacaklardan beyne sinyaller yolluyor. Beyinde normalleşme yeteneğinin gelişmesine yardımcı oluyor. Bu sayede beyin hasarı ve omurilik felçli hastalarda yürüme restorasyonu yeniden yapılabilmekte.

Bu uygulama, bugün için dünyanın en ileri teknolojisine sahip robotik rehabilitasyon aygıtı. Özel Pendik Bölge Hastanesi, kurduğu  "Robotik Rehabilitasyon Merkezi’nde Türkiye’ de ilk olarak,  bu gelişmiş sistemleri ile hastalarına hizmet vermeye başladı. Sistem klinik deneylerle ispatlanmış en etkili "Yürümeyi Tekrar Geri Kazanma Programı".                            
tıp,sağlık,bilim,teknoloji,robot,rehabilitasyon,Robot EksoBacaklardan beyne sinyal gönderiyor
İnsan yürüyüşünün her aşamasını birebir yeniden yaptırabilme kabiliyetine sahip.  Günlük yaşamdaki her türlü hareketi bağımsız olarak kendi başına yapabilme şansı verir.                                                                                                  
Ekso; bazı hastalarda bacak kaslarına özel elektrik uyarıları vererek, yürümeye kendiliğinden katılımın  sağlanmasını mümkün kılıyor.

Kullanımı  çok kolay. Her hasta için en uygun olduğuna karar verilen egzersiz ayarlarını sistem hafızasında tutarak bir sonraki seansta en kısa zamanda sonuç alınmasını sağlıyor. Terapiye hazırlık safhası çok kısa; ortalama 5 dakika bunun için yeterli. Bu nedenle bir çalışma gününde daha fazla hastanın tedavi programına alınması söz konusu.  Tedavilerde maksimum etkinin hemen alınabilmesi sayesinde 20’şer dakikalık sürelerde bile tedavi yapılabilmekte.
Giyilebilir Robot 1,52 cm’den itibaren çocuklarda bile özel bir ayarlamaya gereksinim olmadan kullanabiliyor. Akıllı kontrole sahip cihaz, hastada mevcut olan en ufak bir hareket yeteneği ya da ortaya çıkabilecek herhangi bir beceriyi değerlendiriyor, daha da geliştiriliyor.  Hastanın vücudunda herhangi bir travma oluşturmayacak şekilde tasarlanmış. Sistem her hastaya ait tüm verileri hafızasında tutuyor. Tedaviye verilen cevapların kolayca izlenmesini sağlıyor.

Yarım saatte 800 adım!
Klasik Rehabilitasyon sistemleriyle tedavi edilen hastalarda 1-2 senede alınamayan sonuçlar, Robotik Rehabilitasyonda 1-2 ay gibi çok kısa zaman dilimi içinde alınıyor. Geçirilen her türlü nörolojik problem, trafik kazası veya her hangi bir travmayı takiben yürüme yeteneğini, kollarını kullanma olanağını kaybeden kişilerin bu fonksiyonlarını tekrardan kazanmaları için robottan istifade ediliyor. Robot tarafından hareket ettirilen kol ya da bacaklarda ortaya çıkan özel sinyaller beyinde çalışmayan bölgeleri üzerine gönderiliyor. Böylece çalışmayan kasların yeniden çalışması, hareket etmeyen bir kol ya da bacağın ilerleyen tedavi seansları içinde hareket etmesi mümkün olabiliyor. Bu tedaviler sırasında yarım saatte ancak 40-50 adım atabilen felçli bir hasta, robotik sistem yardımıyla bu süre içinde 800 adım atabilmekte! Böylelikle her seansta atılan bu ekstra adımlar sayesinde hastalarda daha kısa zaman içinde iyileşme şansı ortaya çıkıyor.

Bu cihazı kullanmak isteyenler önce uyum çalışması yapmak zorundalar. Amerika’da Eksobionik şirketinin ürettiği  bu giyilebilen robotu kullanan ilk felçli hasta Mutlu Göktaşlar oldu. Testten başarı ile geçen ve yıllar sonra ilk kez adımlarını kullanan genç hasta, bu sistemle yürüme egzersizlerine başladı. 
Robotik Yürüme Sistemleri,  hangi hastalara uygulanabilir?

- İnme’ye bağlı yarım felçler (Hemipleji)

- Omurilik yaralanması geçiren omurilik felçliler (parapleji-tetrapleji)            

- Travmatik beyin hasarı olan hastalar

- Spastik beyin felci olan çocuklar (Serebral palsi)

- Multiple skleroz ve diğer kas hastalıkları

- Parkinson

- Kollar ve ellerde günlük yaşamı sınırlayan her türlü hastalığın çözümünde              

- Yürüme fonksiyonlarında kayıp yaratan ortopedik cerrahi operasyonlardan sonra.
Computer - Internet Technology Design World --------------- Bilim ve Toplum - Bilim ve Teknik -- -------------------- internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail,Cep, İPhone,Android

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail