Translate

İzleyiciler

19 Ocak 2014 Pazar

Kaçılın ordan, işte geliyorlar!..


İster akıllı gözlükler, telefonlar veya yeni nesil dijital protezler olsun teknoloji dünyası, geliştirdiği yeni sistemlerle sürekli insanın mevcut yeteneklerini biraz daha ileriye taşımaya çalışıyor.

dijital,teknoloji,google,lens,robot,Terminatör,cyborgÖzellikle son 10 yıldan beri başta internet ve kablosuz iletişim alanında yaşanan gelişmeler şirketlerin yaratıcılıklarını adeta zirveye taşıdı. Artık hemen herkesin üzerinde cep telefonu veya tabletler gibi kişisel yeteneklerini geliştiren dijital ürünler bulunuyor. Ancak hızla gelişen teknolojiler ve bu teknolojilere paralel artan talepler hayallerimizin oldukça ötesinde teknolojilerin doğmasına da neden oluyor. Bunların başında üzerinde en çok durulan ürünler ise insanın duyularını artıran teknolojileri temel alıyor.
SINIRSIZ YARATICILIK

Google’ın dün tanıtımını yaptığı kandaki şekeri ölçen kontak lensi bu trendin son örneği olarak ortaya çıktı. Dünya üzerinde pek çok şirket bunun yanı sıra kulakların çok daha iyi duymasını
sağlayan, görme yeteneğini artıran ve koku alma yeteneklerini üst seviyeye taşıyan ürünlerin geliştirilmesine de devam ediyor. Bu ürünlerin bir an önce hayata geçmesini bekleyenler kitle ise güvenlik güçlerinden sanatçılara kadar oldukça geniş bir kitleye ulaşıyor. Hızla gelişen sektörün çözüm ürettiği bir diğer grup ise engelli ve yaşlı inanlar. Japonya’da robot üreticileri yaşlıların metalden pantolon gibi giyebilecekleri bir robot geliştirdi.
Adım atmanın çok daha az enerjiyle gerçekleştiği bu teknolojiyle hem yaşlılar hem de engelliler uzun mesafeleri yürüyebilir hale geldi. Milyar dolarlık sektör olarak nitelendirilen alanın en yaratıcı üyelerinin ise silah üreticileri olduğu belirtiliyor. Akıllı lens ve gözlüklerin geliştirilmesine daha şimdiden milyonlarca dolar yatıran bu şirketler dijital ordular yaratmak için kolları sıvadı. Muhtemel alıcıların başında ise ABD’nin yanı sıra Çin ve Asyalı ülkeler geliyor.
ABD ORDUSU İLK HELİKOPTERDE UYGULAMAYA ALDI

Gözle makineleri kontrol etme teknolojisinin ilk örnekleri Amerikan ordusuna ait AH-64 Apache saldırı helikopterinde kullanıldı. Helikopterin silah sistemlerini kullanan pilotun sağ gözünde bulunan bir sensör, helikopterin önündeki silahın pilotun sol gözünün hareketine göre hedef belirliyor.
TREND OLUŞTU, SANATÇILAR ÖNDE

Teknolojik desteklerle görme ve duyma gibi duyularını geliştirmek isteyenlerin arasında sanatçıların da bulunduğu belirtiliyor.
CYBORGLAR KORKUTUYOR

İnsan ve makinenin karışması gündeme geldiğinde insanların akıllarında canlanan görüntüler genellikle korkutucu oluyor. Özellikle Amerikan sinemasının klasikleri arasında giren Terminatör akıllarda beliren ilk resimlerin başında geliyor. Ancak insanları mekanik özelliklerle desteklemeyi amaçlayan şirketler mevcut durumun kültürel bir sorun olduğunu ve zamanla bu engellerin kolaylıkla aşılacağını belirtiyor.
HOLLYWOOD HEMEN BENİMSEDİ

Teknoloji alanında yaşanan gelişmelerin insan vücuduna destek olarak eklenmesinin hangi noktalara varacağının en güzel örnekleri ise sinema salonlarında görülüyor. Vizyona giren hemen her aksiyon filminde kahramanlar bu teknolojilerin yardımıyla kötülerin hakkından geliyor. Iron Man film serisinde ise kahraman hem kendisi yapay bir kalple yaşarken hem de üzerine giydiği kıyafetle kas gücünü katlıyor. Elbette Hollywood’un sergilediği hayallerin gerçeğe dönüşmesi biraz daha zaman alacak. Ancak bu filmlerin yeni nesil teknolojileri üreten şirketlere ilham kaynağı olması bakımından önemli bir fonksiyonu var. Kol ve bacaklarını doğuştan veya kaza nedeniyle kaybetmiş olanlara yönelik geliştirilen yeni nesil protezlere bakıldığında bilim kurgu filmlerinde rastlanan örnekleriyle benzerlikler gözden kaçmıyor. Modern elektronik ve mekaniğin kaynaşmasıyla yakın dönemde özellikle sağlık sorunlarına çok daha yaratıcı çözümlerle karşılaşabiliriz.
ASKERİYEYE DESTEK ÇOK

Özellikle yeni mekanik teknolojilerle donatılmış protezlerin insanların doğal hareketlerine oldukça yakın hareket eder hale geleceği belirtiliyor. Sektörün en çok destek alan üyeleri silah üreticileri ise geliştirilecek yeni teknolojilerle cephedeki askerlerin hem haberleşme hem de dayanıklılık niteliklerini artırmayı planlıyor.
ARTIK İNSANLA TEKNOLOJİ İÇ İÇE GEÇİYOR

- Google kısa süre önce tanıttığı gözlükle teknoloji hayranlarına kısa vadede yepyeni olanaklar vaat etti.

- Ancak daha gözlüğün heyecanı dinmeden dün tanıtımı yapılan yeni nesil lens gözlükten çok daha farklı imkânlar sağlayacak.

- Gözlüğe kıyasla çok daha küçük olduğu için çok az enerji harcayacak lensin görüntüleri de çok daha gerçekçi aktarması bekleniyor.

- Lensin kullanılır hala gelmesi için ise biraz daha zamana ihtiyaç olacak. İnsanla teknoloji birleşmek üzere.

Computer - Internet Technology Design World --------------- Bilim ve Toplum - Bilim ve Teknik -- -------------------- internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail,Cep, İPhone,Android

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail