Translate

İzleyiciler

28 Ocak 2014 Salı

Hacker'ları, korsanları ve hırsızları başından savmaya çalışan eski oyunlar


Oyunlarını korsanlardan korumak isteyen firmalar, bakın geçmişte nasıl garip işler yaptılar...


dijital,online,oyun,pc,bilgisayar,video,hacker,siber saldırıDRM (Dijital Haklar Yönetimi), son birkaç senenin hassas konularından. Çevrimiçi bağlantının yaygınlaşması sayesinde oyun yayımcıları, oyunlarının geçerliliğini bir sunucu yoluyla, belirli aralıklarla kontrol edebiliyorlar. Ancak DRM yeni bir icat değil. 20 sene önce de hacker'ları, korsanları ve hırsızları başından savmaya çalışan oyunlar vardı. Bunların bazıları ise işi abartmış, korsan oyun sahiplerine kötü davranmayı yerinde görmüştü.

Anahtar yerine geçen Nintendo logosu
Nintendo'nun kartuşlarına kazıdığı Nintendo logosu,
ortalama bir kullanıcının oyunları kopyalamasına engel olmakta yeterliydi. Bu taktiğin başarılı olduğu, Nintendo'nun Famicon Disk System'ı (oyunları disketten oynamaya izin veren NES eklentisi) tanıtmasıyla da anlaşılıyordu.


Earthbound'un save'leri silmesi

Özel kartuşlar korsancılığı engellemekte etkili olsa da bir miktar ters mühendislik sonrasında kopyalanabiliyorlardı. 1990'larda ise bazı şirketler, oyun kartuşlarını "yedekleyebilen" cihazlar satarak para kazanmanın peşine düşmüşlerdi.

Bununla savaşmak isteyen bazı oyunlar, üzerinde çalıştıkları donanımın özelliklerini denetleyen kodlarla geliyorlardı. Normal olmayan bir durumda oyun onu oynamanıza izin vermeyebiliyor, düzgün başlamayabiliyor veya kaldığınız yeri kaydetmenize izin vermeyebiliyordu.

SNES'teki ünlü RPG oyunu Earthbound, daha da kötü bir yaklaşıma sahipti. Oyun başta normal gibi görünüyor, ancak karşınıza rastgele çıkan düşmanların sayısını artırarak oyun deneyiminizi olumsuz etkiliyordu. Tüm bu canavarları aşıp oyunun sonuna yaklaştığınızda ise o ana kadarki tüm save dosyalarınızı bir anda silip atıyordu. Bu acımasız cezalandırma, birçok oyuncunun Earthbound'dan nefret etmesine ve onu bırakmasına neden olmuştu.
Computer - Internet Technology Design World --------------- Bilim ve Toplum - Bilim ve Teknik -- --------sosyal medya, ------facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine------ internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama, Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail,Cep, İPhone,Android

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail