Translate

İzleyiciler

22 Aralık 2010 Çarşamba

Uzay domatesleri!

NASA'nın çok önem verdiği proje kapsamında, yerçekimi ve yön duygusu olmadan, topraksız ortamda sebze ve meyve yetiştiriliyor. Üç kişilik ekipte bir de Türk bilimci var.

NASA tarafından projelendirilen Dünya Dışı Tarım Merkezleri projesi Arizona Üniversitesinde seçkin bilim insanları tarafından yürütülüyor. Projenin en önemli bölümlerinden birinde ise bir Türk var.
Doç. Dr. Murat Kaçıra dünya dışı tarım merkezlerinde çalışma yürüten 3 önemli bilim adamından biri. Doç. Dr. Kaçıra topraksız sebze ve meyve yetiştirme konusunda uzman bir bilim adamı. Murat Kaçıra ve arkadaşları tarafından geliştirilen uzay tarlasında iki yıldır üretim yapılıyor.
Türkiye gazetesinden Mehmet Koca'nın haberine göre, NASA uzay tarlasını Arizona'daki bahçesinden alıp ayın karanlık bölümüne taşımaya hazırlanıyor. Silindir görünümlü seralarda "Yön" kavramı ve "Yerçekimi" olmadan üretim yapılacak. Seralar ihtiyaç duyduğu su ve oksijeni de kendi üretecek.
DOMATES, ISPANAK, KAVUN ÜRETİLDİ

Uzayın derinliklerinde en geniş kapsamlı bilimsel araştırmalara hazırlanan NASA, koloniler kurmanın ilk adımını Arizona'da attı. Aralarında Türk bilim adamı Murat Kaçıra'nın da yer aldığı bir grup uzman uzay boşluğuna, astroitler ve uzun vadede dünya dışı gezegenlere kurulmak üzere "Siber Seralar" üretti. Domates, kavun, marul ve ıspanak gibi sebzelerin üretildiği bu seralarda, iki yıl süren çalışmalar yakında uzaya taşınacak.
Uzay şartlarına göre hazırlanan sera kapsülleri yer çekimi olmayan ortamda bir sebzenin sağlıklı şartlar içinde yetişmesi için bütün imkanlara sahip olacak. Uzay seralarında başarıyla yetiştirilen domatesler Arizona Üniversitesinin en gözde sebzesi haline gelirken kavun ve ıspanak üretiminin de geçtiğimiz aylarda gerçekleştirildiği açıklandı.
Dünya şartlarında birkaç saat içerisinde kurulabilen Siber Sera'da bir bitkinin çimlenmesi için toprağa gerek kalmayan biyolojik ortam hazırlanıyor. Doç. Dr. Murat Kaçıra'nın da içinde bulunduğu ekip tarafından tasarlanan "Siber Sera" içinde şimdiye kadar 20'den fazla bitki ve sebze yetiştirildi.
Siber Sera projesini yakın zamana kadar NASA'nın büyük bir sır gibi sakladığını belirten uzmanlar, projenin insanlık için şimdiye kadar atılan en büyük adımlardan biri olacağını belirtiyor.
ASTROİTLERE EKİM YAPILACAK

Projenin en önemli testinin Ay'ın karanlık bölümünde gerçekleşeceğini belirten uzmanlar bunun ardından uzay boşluğu ve astroitler üzerinde ekim alanları oluşturmanın geldiğini söylediler.
Uzay seralarında yetişecek olan sebzelerin en önemli özelliği, dünyadaki bitkilerde görülen yaygın hastalıklar daha tohum aşamasında temizlenecek. Yerçekimsiz ortamda yetişen bitkilerin bakımları da özel yazılımlarla geliştirilen robot sistemleri tarafından sağlanacak. Siber bahçeler için son iki yıldır büyük bütçeler hazırlayan Arizona Üniversitesi ve NASA buralarda üretilen sebzelerin dünyadaki benzerlerine göre daha uzun ömürlü olduğunu duyurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail