Translate

İzleyiciler

15 Aralık 2010 Çarşamba

Facebook'ta "eleman arıyorum" diyen 80 şirkete ceza

Kullanıcı sayıları milyonları bulan sosyal ağlar eleman bulmanın yeni adresi olunca, İŞ-KUR harekete geçti. Kurum, Facebook'ta "eleman arıyorum" diyen 80 şirkete 10 bin liraya kadar ceza yağdırdı.
Facebook ve Twitter benzeri sosyal ağlarda yeni trend iş ve işçi bulmak oldu. Firma yöneticileri bu ağlarda oluşturdukları profillerde hem reklamlarını yapıyor hem de firmalarına kalifiye eleman arıyor. Hatta bu sitelerde paylaşılan iş ilanlarını şehirlere ve sektörlere göre dahi listeliyor.
Genellikle aynı iş kolunda üyeleri olan profil sahibi yöneticiler kısa sürede istediği elemanı da buluyor. Bu trend öyle hızlı gelişti ki bu alanda yıllardır internet üzerinden hizmet veren insan kaynakları şirketleri ciddi pazar kaybetti.
İŞ-KUR DEVREYE GİRDİ
Sosyal ağlarda eleman arayanların sayısı sadece aralıkta günde 5 binin üzerinde seyretti. Aylık eleman ilanı sayısı 100 bini aştı. Pazarın yeni hakimi sosyal ağlar olunca sektördeki denetim alanını kaybetmek istemeyen Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) harekete geçti. Kendilerinden izin belgesi almadan iş bulmaya aracılık etmenin yasak olduğu gerekçesiyle hareket eden kurum bu ağlardaki ilanların tespiti için özel bir ekip kurdu. Bu işi Facebook ve Twitter üzerinden meslek haline getirilen öncelikle tespit edilerek uyarıldı. Kurum bununla da kalmayıp Facebook'taki kişisel iletisine eleman arıyorum diyen patrona dahi uyarı gönderdi. Edinilen bilgiye göre Aralık ayı içerisinde de 80'e yakın ceza-i işlem uygulandı. İstihdama aracılık etmek için İŞ-KUR'a belli bir oranda ödeme yapılıyor. Kurumdan izin belgesi almadan işçi bulmaya aracılık edenlere 5 bin ile 10 bin TL arasında ceza uygulanıyor.
STAJYER ARAMAK BİLE YASAK
Mali Müşavir Dr. Resul Kurt İŞ-KUR kanunu gereğince kurumdan izinsiz eleman alımına aracılık etmenin yasak olduğunu söyledi. İstanbul Mali Müşavirler Odası'nın sitesinde stajyer ilanı bile koyamadıklarını anlatan Kurt, "İŞ-KUR son dönemde sosyal ağların bu alanda ne kadar öne çıktığını fark edince harekete geçti. Kanunen yaptıkları doğru ama ne kadar sonuç alınır bilemem" dedi.
AMAÇ SUİİSTİMALİ ENGELLEMEK
10 yıl içinde insan kaynakları alanı hızlı bir dönüşüm süreci yaşadı. Önce gazetelerin sarı sayfalarındaki ilanların yerini hızla İK alanında uzman internet siteleri aldı. Böylece kapı kapı dolaşıp CV bırakma dönemi kapandı. Hatta iş görüşmeleri İnternet üzerinde online yapılmaya dahi başlandı. Pazar kaybına uğrayan siteler bu alanda İŞ-KUR'un devreye girme sürecini de hızlandıran kesim oldu. Kurumu yazılı ve sözlü şikayetlerini ileten İK siteleri 'böyle devam ederse sektörde denetim kalmaz suistimaller artar' uyarısı yaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail