Translate

İzleyiciler

16 Haziran 2012 Cumartesi

Yine bir kadın tarih yazdı!

Çin, uzaydaki laboratuvarında görev alacak üç astronotunu başarıyla uzaya yolladı.

Long March 2F roketiyle uzaya gönderilen mürettebatın arasında, Çin’in uzaya çıkan ilk kadın astronotu Liu Yang’da bulunuyor. Liu, uzaya çıkan ilk kadın astronot Valentina Tereşkova'dan 49 yıl sonra aynı başarıya imza attı.

Çin’in kuzeyindeki Gansu eyaletinde gerçekleştirilen ateşleme, Jiuquan Uydu Ateşleme Merkezi’nde TSİ 12.37’de gerçekleşti. Long March 2F roketinin uzaya taşıdığı Şenzhou 9 uzay aracı, Tiangong 1 uzay laboratuvarına bağlanacak. Uzay laboratuvarında astronotlarıyla araştırmalara başlayacak olan Çin, ABD ve Rusya’nın ardından uzayda bilimsel testler gerçekleştiren üçüncü ülke olma unvanını kazanacak.
Uzay programına fazlasıyla önem veren Çin, 2020 yılında sürekli astornot bulunacak bir uzay istasyonu inşa edilmesini, bu tarihten sonra da Ay’a üs kurulmasını amaçlıyor. Juquan Uydu Ateşleme Merkezi direktörü Cui Jijun, “Şenzhou 9 uzay aracının ateşlenmesi, Çin’in uzay teknolojilerinde geldiği noktayı gösterirken, uzay programımız için bir dönüm noktası olma önemini taşıyor” dedi.
Çin’in uzaya gönderdiği üç astronotunun isimleri Jing Haipeng, Liu Wang ve Liu Yang. Jing, 2008 yılında Şenzhou 7 görevinde uzay yürüyüşü gerçekleştiren ilk Çinli astronot olmuştu. Çin Halk Ordusu’nda albay rütbesine sahip olan Liu ise ilk uzay görevine gönderildi.
TARİHİ GÜNÜN YILDÖNÜMÜNDE TARİHİ BAŞARI
Rus kadın astronot Valentina Tereşkova, 16 Haziran 1963 tarihinde uzaya çıkan ilk kadın olmuştu. Aradan geçen 49 yılın ardından, Liu Yang, uzaya çıkan ilk Çinli kadın astronot oldu.  ABD’nin uzaya gönderilen ilk kadın astronotu ise 1983 yılında Challenger uzay mekiğinin kullanıldığı STS-7 görevinde yer alan Sally Ride olmuştu.
Uzayda 13 gün kalacak olan astronotlar, Eylül 2011’de faaliyete geçen Tiangong 1 uzay üssüne iki defa bağlanacak. İlk bağlantı, otomatik olarak yapılacakken, ikinci bağlanma işlemini astronotlar gerçekleştirecek.
Çinli astronotlar aynı zamanda bilimsel ve teknolojik  deneyler düzenleyecek, Tiangong 1 uzay üssünde egzersiz yaparak uzay ortamına alışacaklar. İnsanlı uzay üssü projesini gerçeğe dönüştüren Çin, Tiangong 1’e önceden iki robotik uzay aracı göndermişti.
ÇİN’İN BÜYÜK PLANLAR
Çin, 2020 yılında 60 ton ağırlığında yeni bir uzay istasyonu inşa etmeyi planlıyor. NASA ve küresel uzay ajansları tarafından ortak kullanılan 100 milyar dolar değerindeki Uluslararası Uzay İstasyonı (ISS) ise 430 ton ağırlığında.
Çin, 2003, 2005 ve 2008’de üç insanlı uzay aracı görevi düzenlemişti. ABD ve Rusya ile uydu yönlendirme sistemleri geliştirilmesinde de çalışmalar yapan Çin, 13 uydunun oluşturduğu Beidou sistemine sahip. Çin, 2020 itibariyle uydu ağını 30’a çıkarıp GPS uydularına olan bağımlılığını azaltmak istiyor. En büyük hedefi ise 2020 sonrasında Ay’a üs kurmak.

Computer - Internet Technology Design World --------------- Bilim ve Toplum - Bilim ve Teknik -- -------------------- internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail,Cep, İPhone,Android

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail