Translate

İzleyiciler

23 Ekim 2011 Pazar

Cepten tarla sulama!

Türk firmasının üretimini gerçekleştirdiği kablosuz sistemle, tarlalarda 10 kilometreye kadar olan mesafedeki sulama vanaları uzaktan kumandayla kontrol edilebiliyor.

Adana'da kurulu şirketin yetkilisi Hakan Arslan, “RadioWin” markasıyla satışa sundukları kablosuz sulama kontrol sisteminin, 10 kilometre mesafedeki tarımsal arazide bulunan sulama vanalarının açılıp kapanması işlemini radyo frekansları aracılığıyla gerçekleştirdiğini kaydetti.
Türkiye'de bugüne kadar vanaların uzaktan kumanda edilmesi amacıyla kablolu sistemler kullanıldığını ifade eden Arslan, şöyle devam etti:
“Ancak bu kablolar, kemirgenlerin yemesi ya da arızalanmaları sebebiyle aksamalara ve yeni maliyetlerin ortaya çıkmasına neden oluyordu. Kablosuz sistemle bu dezavantajlar ortadan kalkıyor. Kablosuz sistemimizle üreticiler, dokunmatik ekranlı bir ana kontrol paneli aracılığıyla programlayarak, istediği gün ve saatte otomatik şekilde sulama vanalarını kapatıp açabiliyor.
Sistem, tarlaya kablo çekilmediğinden, çalışması için gereken elektrik enerjisini üzerinde bulunan güneş paneliyle üretip, bir aküye depolayarak kullanıyor. Modeline göre, tek kablosuz ünite, 2, 4 ya da 8 vanayı kontrol edebiliyor. Ayrıca, isteğe bağlı olarak monte edilen ek aparatlarla, toprak ve bitki için önemli olan verileri de merkeze aktarabiliyor. Örneğin üretici toprağın nemini ölçen 'tansiyometre'den gelen verilere göre gerekli sulamayı yapabiliyor. Bunun yanında, su hatlarında ortaya çıkabilecek arızaları ve kaçakları da tespit edip bildirebiliyor.”
İnternet ve cep telefonundan kontrol
Sistemin internet ve cep telefonu üzerinden de kontrol edilip yönetilebildiğini ifade eden Arslan, “Kablosuz sulama sisteminin ilk kurulum maliyeti, küçük arazilerde kablolu sisteme göre biraz daha yüksek. Ancak, büyük arazilerde kablolamaya göre daha avantajlı. Çünkü kablo döşemek için yapılacak harcamanın ve uğraşının maliyeti hesaplanınca, kablosuz sistemde çok daha az bir maliyet çıkıyor” dedi.
Sistemin elektronik devresini ve yazılımını kendilerinin ürettiğini, güneş enerjisi ve akü grubunun ise ithal olduğunu belirten Arslan, şöyle devam etti:
“Bunun benzeri İsrail firması üretimi bir sistem Türkiye'ye getirildi, ancak, fiyatı nedeniyle 1-2 yer dışında kullanılmadı. Türk üretimi benzeri bir sistemin olduğunu duymadım. Bu alanda bir ihtiyacı karşılamak için yaptığımız üretimle, çiftçi için ekonomik ve konforlu bir sistem ortaya çıkardık. Dokunmatik ekrana sahip ana kontrol panelimizin fiyatı 3 bin 500 dolar civarında. Ona bağlanan her bir kablosuz vana kontrolcüsünün de fiyatı 544 dolar. Her kontrolcü 8 vanaya kadar kontrol edebiliyor. Ayrıca, ana panoya istenildiği kadar kablosuz ünite bağlanabiliyor.
Ürünümüz Çukurova'da ilgi gördü ve kısa sürede iki büyük tarım firması tarafından kullanılmaya başlandı. Kısa sürede yaygınlaşacağını ve kablolu sistemlerin yerini alacağını tahmin ediyoruz.”
Computer - Internet Technology Design World --------------- Bilim ve Toplum - Bilim ve Teknik -- -------------------- internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail,Cep, İPhone,Android

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail