Translate

İzleyiciler

2 Haziran 2014 Pazartesi

Diskinizi temizleyin, kendinize boş alan yaratın


Diskinizi temizlemenin 4 "doğal" yolu!

Eğer PC'niz gereksiz araç ve uygulamalarla dolup taşıyorsa, işte onu rahatlatmanın 4 "doğal" yolu...

disk temizliği, doğal, windows 8, araç, temp, geri yükleme 
 
Sadece birkaç sene önce 30-40GB'lık sabit disklerle yetiniyorduk ancak bugün, 1TB'lık disklere neredeyse her yerde rastlar olduk. Ancak aynı şekilde boyutları büyüyen yazılım, medya dosyaları ve oyunlar, disklerimizi hızla doldurabiliyor.
Diskiniz tamamen dolmamış olsa bile boş alan açarak bir miktar performans artışı elde etmeniz mümkün olabilir. Bu iş için kullanabileceğiniz birçok üçüncü parti araç var. Bu yazımızdaysa Windows'un kendi araçlarıyla boş alanınızı nasıl geri kazanabileceğinizi sizlere anlatacağız.
disk temizliği, doğal, windows 8, araç, temp, geri yükleme

Disk Temizleme aracı

Windows'la birlikte gelen Disk Temizleme aracı, gereksiz, eski dosyaları silmekte oldukça başarılı. Aracı çalıştırmak için Windows 8'in giriş ekranında (veya Windows 7'nin başlat menüsünde) Disk Temizleme yazarak aracı aramanız ve onu çıkan sonuçlar
arasından çalıştırmanız yeterli.
Aracı ilk açtığınızda sisteminizi tarayacak; bu işlem birkaç dakika sürebilir. Bittiğinde karşınıza farklı kategorilerdeki gereksiz dosyaların diskinizde ne kadar yer kapladığını gösteren bir pencere gelecek. Temizliğe başlamak için kategorilerin yanındaki kutucukları seçip Tamam'a tıklamanız yeterli.
Eski işletim sistemi yükleme dosyalarını silmek isterseniz, "Sistem dosyalarını temizle" düğmesini kullanabilirsiniz. Bu işlemi daha önce yapmadıysanız, 1GB veya daha fazlasını elde etmeniz mümkün.
 
 
 
 

Gereksiz uygulamaları kaldırın

disk temizliği, doğal, windows 8, araç, temp, geri yükleme 
 
 

Gereksiz uygulamaları kaldırın

Bilgisayarınızı kullandıkça üzerinde kullanmadığınız uygulama ve programların birikmesi kaçınılmazdır. Gereksiz uygulamalardan kurtulmak, PC'nizi hızlı ve sağlıklı tutmanın vazgeçilmez şartlarından biridir. Artık ihtiyaç durmadığınız veya kullanmak istemediğiniz uygulamalardan kurtulmak için giriş ekranını açın ve ardından "Programlar ve Özellikler" aracını bulup çalıştırın.
Açılan pencerede sisteminizde yüklü olan programların bir listesini göreceksiniz. Listeyi programların boyutuna göre sıralamanız mümkün. Bu sayede sisteminizde en çok hangi programların yer işgal ettiğini görebilirsiniz.
Listeyi sıraladıktan sonra kaldırma işlemine kullanmadığınız en büyük boyutlu programlardan başlayın.


Diskinizi temizlemenin 4 "doğal" yolu!

Sıkıştırın...

disk temizliği, doğal, windows 8, araç, temp, geri yükleme 
 
 

Sıkıştırın

Windows, entegre sıkıştırma işlevi sunan NTFS dosya sistemini kullanıyor. Bu işlev, dosyaları sıkıştırılmış haldeyken bile kullanmanıza izin veriyor.
Sıkıştırılmış dosyaları açmanız, normalden biraz daha uzun sürebilir, ancak işlemcisi güçlü bir bilgisayarınız varsa bunun farkına varmayabilirsiniz.
Sıkıştırma özellikle nadiren açtığınız Office belgeleri, PDF dosyaları, sıkıştırılmamış resim dosyaları gibi dosyalarda etkili olabilir. JPEG dosyaları, video ve mp3 müzikler gibi hali hazırda sıkıştırılmış dosyaların boyutu, NTFS sıkıştırmasıyla pek küçülmeyecektir.
Dosya veya klasörleri sıkıştırmak için önce onu Dosya Gezgini içerisinde bulmanız gerekiyor. Bunun ardından klasör veya dosyaya sağ tıklayın ve Özellikler'e tıklayın. Gelişmiş düğmesine tıklayın ve açılan pencerede "Disk alanından kazanmak için içeriği sıkıştır" kutucuğunu işaretleyerek Tamam'a tıklayın.
Sıkıştırmayı iptal etmek için aynı adımları izleyip, işaretlediğiniz kutucuğu temizlemeniz yeterli.

Sistem Geri Yükleme'nin kullandığı disk alanını azaltın

Sistem Geri Yükleme, acil durumlarda sisteminizi eski haline geri yüklemenizi sağlayan önemli bir güvenlik katmanı. Ancak yedekleriniz çok fazla yer kaplıyor olabilir. Değiştirmek için Denetim Masası'nı açın, Sistem'e tıklayın ve soldaki menüden Sistem koruma'yı seçin. Yeni pencere açıldığında "Sistem Koruma" sekmesine tıklayın ve Yapılandır'a tıklayın. Açılan pencerede Disk Alanı Kullanımı altındaki çubuğu kaydırarak Sistem Geri Yükleme işlevinin kullanabileceği en yüksek disk alanını belirleyebilirsiniz.


Computer - Internet Technology Design World --------------- Bilim ve Toplum - Bilim ve Teknik -- --------sosyal medya, ------facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine------ internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama, Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail,Cep, İPhone,Android

1 yorum:

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail