Translate

İzleyiciler

3 Temmuz 2011 Pazar

FarmVille ve CityVille gibi oyunların yaratıcısı Zynga

Dünya sanal çiftlikle tanıdı, halka açılıp 1 milyar dolar toplayacak.

Türkiye’de de sayısı 30 milyonu bulan Facebook kullanıcısının yakından bildiği FarmVille ve CityVille gibi oyunların yaratıcısı Zynga, halka açılmak için başvurdu. Zynga, 1 milyar dolarlık arz için başvururken, talebe göre elde edilecek gelirin 2 milyar doları bulacağı hesaplanıyor.

DÜNYANIN en büyük sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden oynattığı sanal çiftlik FarmVille ve sanal şehir CityVille gibi oyunlarla adını duyuran Zynga, beklenen halka arzı için düğmeye bastı. Zynga, ABD’nin SPK’sı SEC’e 1 milyar dolarlık halka arz gerçekleştirmek için başvuruda bulunurken, gelecek talebe göre sağlanacak gelirin 2 milyar doları bulması ve şirket değerinin 20 milyar dolara çıkması bekleniyor.
4 yıl önce kuruldu

Türkiye’de sayısı 30 milyonu bulan Facebook kullanıcısının FarmVille oyunu ile yakından tanıdığı Zynga, hünez 4 yıllık bir şirket. Mark Pincus tarafından 2007 yılında kurulmuş olmasına karşın, kısa sürede sanal dünyanın önde gelen internet şirketlerinden biri olmayı başaran Zynga’da 1500 kişi çalışıyor. Pek çok yatırımcının gelişimini yakından takip ettiği Zynga, yakaladığı bu başarıyı yeni yatırımcılarla büyütmeyi hedefliyor.
Günde 62 milyon oynuyor

Türkiye’de dahil pekçok ülkede 7’den 70’şe onlarca insanın gece yarısı kalkıp sanal ürünlerini toplaması, sanal hayvanlarını yemlemesine neden olan Zynga, günlük 62 milyon aktif kullanıcıya ulaşıyor. Milyonlarca insanı Facebook’ta çiftçiliğe soyunduran Zynganın aylık aktif kullanıcı sayısı ise 236 milyon olarak veriliyor.
1.4 milyar dolar ciro
Bu yılın ilk çeyreğinde cirosunu yüzde 133 oranında artırarak, kârını 235.4 milyon dolara ulaştıran şirket, 2011 yılında 1.4 milyar ciro hedefliyor. Zynga 2010 yılınını ise 850 milyon dolarlık gelir ve 400 milyon dolarlık kâr ile kapatmıştı. Şirket sahip olduğu yüzde 47’lik kârlılık oranı ile lüks tüketim şirketleri ile yarışıyor.
Sanal traktör parası

İnternet üzerinden oynanabilen ücretsiz oyunlarına karşın Zynga’nın pekçok dev şirketi kıskandıracak kârlılığa ulaşmasının nedeni ise sanal satışlar. Zynga, gelirlerininin büyük çoğunluğunu oyun içinde sattığı sanal traktör ve tarla gibi kalemlerden kazanıyor. Oyuncuların çiftliğini, şehrini geliştirmek ve korumak için yaptığı her harcama Zynga’nın kasasına gidiyor. Zynga, 2011 yılının ilk çeyreğindeki 235 milyon dolarlık gelirinin yüzde 94’ünü bu sanal ürünlerden elde etti. Geriye kalan yüzde 6’lık kısım reklam gelirlerinden oluşurken, buradan elde edilen gelirlerin de bir önceki yıla göre yüzde 321 oranında artış gösterdiği belirlendi.
Köpeğinin ismini şirkete verdi
ŞİRKETİN ismini çok sevdiği Amerikan Bulldog cinsi köpeği Zynga’dan esinlenerek koyan ve logosunda da onun silüetini kullanan Mark Pincus, şimdi 20 milyar dolarlık bir şirketi yönetiyor. Pincus, Zynga’yı, internet dünyasının patlama yaşadığı bölümleri oluşturan ‘arama-paylaşma-alışveriş’ üçlüsü üzerine kurduğunu söyledi.
Pincus’un gözü yeni yatırımlar ve iPad’de
YILLIK 300 bin dolar kazanan CEO Mark Pincus’un elinde yüzde 16 Zynga hissesi bulunuyor. Zynga, oyunlardan kazandığı gelirin yüzde 30’unu Facebook’a ödüyor. Zynga’da Pincus’un halka arz için, yönetim kurulundan daha güçlü bir konuma gelmesini amaçlıyor. Bu arada Zynga, ağırlıklı olarak Facebook üzerinde faaliyet göstermesine rağmen, şimdi bu bağımlılığı ortadan kaldırarak akıllı telefonlar ve iPad’de yer almak için büyük yatırımlar gerçekleştiriyor.
Facebook’un halka arzına test olacak
ZYNGA’nın halka arzı, Facebook için de bir test niteliği taşıyor. Önümüzdeki yıl halka arz gerçekleştirmesi beklenen Facebook’un, Zynga’nın yakalayacağı başarıya göre risklerini ölçe ve ona göre hazırlık yapma fırsatı bulacağı konuşuluyor.
Computer - Internet Technology Design World ----------------------------------- internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail