7 yıldır yakalandığı kanser hastalığı ile mücadele eden teknoloji dünyasının dahisi Apple'ın kurucusu Steve Jobs sektörde 7 büyük değişimin ateşini yaktı. iPhone, iPad, iTunes gibi ürünlerlerin dışında fare ile tıklamadan dokunmatik ekrana kadar pek çok yeniliği teknoloji dünyasına kazandırdı. Teknolojinin soğuk yüzünü tasarım, yazılım ve mağazalarla ısıtan Jobs birçok yeniliğe imza attı.
AÇ KAL BUDALA KAL
Apple'ı hastalığa yakalandıktan sonra 7 yılda dünyanın en değerli şirketi haline getiren Steve Jobs'ın dehası ürün değil, müzik ve uygulama servisleri ile markanın itibarını yaratan tüm değerlerde saklı. 2001 yılında iPod'u piyasaya süren Apple, bununla birlikte 0.99 dolara müzik sattığı iTunes servisini de başlattı. Aynı şekilde iPhone ile birlikte 0.99 dolara uygulama yazılımı sattı. Fareyle tıklamayı öğreten Apple'ın kurucusu Jobs, dehasıyla dokunmatik tableti de ciddi bir ürün haline getirdi. Ve onun insanlara söylediği tek bir söz vardı: "Aç kal, budala kal.."
ELMA AŞKININ 7 ÖNEMLİ SEBEBİ
- İlk fare ile tıklamayı grafik ekranda kullanarak bilgisayarların kolay kullanılmasını sağladı. Apple'ın kolay kullanım ve tüketici deneyimi yaşamı boyunca tasarımlarına ilham veren en temel ilke oldu.
- Grafik ekranlarla kişisel bilgisayarlarda sıçrama yaptı. En büyük rakibi Windows platformu en çok etkilendiği işletim sistemi oldu.
- Korsana karşı ilk büyük darbeyi iTunes müzik servisi ile vurdu. 0.99 dolara müzik servisine başladı. Arkasından televizyon dizileri ve filmler iTunes üzerinden satışa sunuldu.
- iPod: 10 yılda tam 300 milyon iPod satarak müziğin dijital devrimine eşlik etti. Kolay kullanılan menüsü ve rahat taşınabilir boyutlarıyla iPod devrimini yarattı.
- iPhone: Dokunmatik ekranlar cep telefonlarımıza hızlı giriş yaptı. Sadece tek modelle yüzde 5 pazar payına sahip oldu.
- iPad: İnterneti yaşam tarzı haline getiren eğitimden sağlığa dokunmatik ekranları hayatımıza soktu.
- AppStore: 1 dolara yazılım satmak yazılımcıların en büyük hayaliydi. Şu ana kadar uygulama geliştiricilere 3 milyar dolar ödeme yaptı.
Apple yöneticileri ve özellikle Jobs'ın ailesinin sade bir cenaze töreni tasarladıkları söyleniyor. Aile ve şirkete yakın kaynaklar törenin cuma günü yapılacağını belirtiyor. Budist olan Jobs'ın cenaze törenine aile ve çalışma arkadaşları dışında Başkan Obama ve ünlü işadamlarının da katılması bekleniyor. Steve Jobs'ın tanrıya inanmaması nedeniyle cenaze törenini bazı kilise mensuplarının protesto edebileceği tahmin ediliyor.
STEVE HAYALİNDEKİ MAĞAZAYI GÖREMEDİ
Her gün ortalama 700 bin New Yorklu'nun kullandığı Grand Central metro istasyonunda açılacak Apple Store mağazası Steve Jobs'ın en büyük rüyalarından biriydi. En büyük Apple Store'u olacak mağazanın yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Her gün milyonlarca insanın ulaşım için kullandığı mağazanın önü şimdilik kapalı duruyor. Yeni yıla girmeden Apple müşterilerinin önünde kuyruklar oluşturacağı tahmin edilen mağaza için şirketin 800 bin dolar kira ödeyeceği söyleniyor. En büyük Apple mağazası 2 bin 100 metrekarelik alana sahip olacak. Kira bedeli 10 yıl sonra yıllık 1.1 milyon dolara çıkacak.
JOBS'UN FİLMİNİ SONY PİCTURES ÇEKECEK
İlginç bir tesadüf de Steve Jobs'ın biyografisinin Sony Pictures tarafından filme çekilecek olması. Jobs'ın biyografisini hazırlayan Walter Isaacson'un Jobs'ın filmi için Sony Pictures ile anlaştığı ABD ve İngiliz basınına konu oldu. Çıkan haberlere göre Jobs'ın filmi için Isaacson'un 3 milyon dolara anlaştığı belirtiliyor.
Computer - Internet Technology Design World --------------- Bilim ve Toplum - Bilim ve Teknik -- -------------------- internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail