Translate

İzleyiciler

27 Ocak 2022 Perşembe

Pinterest Pixel Kurulum İşlemleri

Potansiyel müşterileriniz Pinterest'i keşfetmek, keşiflerini board'lar aracılığı ile derlemek ve diğer kullanıcılarla paylaşmak amacıyla kullanıyor olabilir. Elbette sahip olduğunuz profile ait etkileşim raporları size bu konuda net bir analiz yapabilme imkanı sunmakta. Beklentilerinize uygun etkileşimin gerçekleşmesi durumunda bir sonraki aşamaya geçerek bu etkileşimlerin marka hedeflerinizle ne kadar ilişkili olduğunu ölçümlemek, ürün yayınlarını katalog ile otomatik olarak aktarmak ve ürünlerle ilgili elde edilen etkileşimin ne kadarının dönüşüm olarak yansıdığını görmek isteyebilirsiniz.

Bu aşamada öncelik elbette etkinliklerin oluşturulması ve dönüşümlerin doğru bir şekilde edinilmesini sağlamak.

Pinterest Ads

Pinterest Ads1, Pinterest üzerinden kapsamlı bir şekilde dijital pazarlama kampanyalarının yürütülmesini2 ve bu sayede kullanıcıların reklamlar aracılığı ile tariflere, ev fikirleri, stiller ve diğer fikirlere ulaşabilmesini sağlar3.

Pinterest Kullanıcı Etkinlikleri

Pinterest Kod İşlemleri

Dijital pazarlama kampanyalarının yürütülmesi sürecinde ürün etkinliklerinin doğru bir şekilde izlenmesi ve analiz edilmesi amacıyla web sitesine Pinterest kimliğini içeren bir kod

parçacığının dahil edilmesi gerekir. Bu işlem doğrudan kod ekleme şeklinde yapılabileceği gibi Google Tag Manager gibi etiket yöneticiler aracılığı ile de gerçekleştirilebilir[^18].

Kod işlemleri iki aşamadan oluşur:

  • Base Code (kurulum kodu ya da diğer ifade ile temel kod)
  • Events Code (etkinlikler kurulumu)

Kurulum kodu (base code), <head> ve </head> etiketleri arasına eklenen ve Pinterest ID'i içeren kod parçacığı en temelde pintrk ile çeşitli değerlerin toplanması ve sayfa görüntülemelerin izlenmesi işlemini gerçekleştirir. Etkinlikler bu koda ek olarak yürütülür. Aşağıdaki kod parçacığı içerisinde yer alan YOUR_TAG_ID alanı sahip olunan Pinterest ID'i ile değiştirilmelidir. Bu kod versiyon değişikliklerine göre farklılık gösterebilir4.

<head>
 <!-- Pinterest Pixel Base Code -->
 <script type="text/javascript">
   !function(e){if(!window.pintrk){window.pintrk=function(){window.pintrk.queue.push(
     Array.prototype.slice.call(arguments))};var
     n=window.pintrk;n.queue=[],n.version="3.0";var
     t=document.createElement("script");t.async=!0,t.src=e;var
     r=document.getElementsByTagName("script")[0];r.parentNode.insertBefore(t,r)}}("https://s.pinimg.com/ct/core.js");
   pintrk('load', 'YOUR_TAG_ID');
   pintrk('page');
 </script>
 <noscript>
   <img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://ct.pinterest.com/v3/?tid=YOUR_TAG_ID&event=init&noscript=1" />
 </noscript>
 <!-- End Pinterest Pixel Base Code -->
</head>

Etkinlik kodlarının çalışabilmesi ve web sitesi ile ilişkili hedef kitle verilerinin oluşturulabilmesi için yukarıdaki kod web sitesinin her sayfasında çalışacak şekilde eklenmelidir. Bu kod parçacığı etkinlik kodlarının öncesinde yüklenmiş olmalıdır.

Pinterest Temel Kurulum Kodu
Pinterest - Etiket Yöneticisi

Etkinlik yönetimi ile ilgili detaylara ayrıca Pinterest Ads1 altında yer alan Conversions > Tag Manager ile de ulaşılabilir.

Pinterest Entegrasyonları

Ayrıca, hazır entegrasyon seçenekleri kullanılarak da doğrudan hesap ilişkilendirme işlemleri gerçekleştirilebilir.

Google Tag Manager - Pinterest Kurulum İşlemi

Google Tag Manager gibi bir etiket yöneticisi kullanılacaksa5 6, kurulum ve etkinlik tanımları için şablonlardan faydalanılabilir. Bu sayede kod işlemleri arayüzler aracılığı ile herhangi bir kod hatası olmadan yürütülebilir. Bu durumda, ilgili alanların (field) belirtilen şekilde veri aldığından emin olmak gerekir 7.

dataLayer = [{ 
    items : [
      {
        product_id: '1414',
        product_category: 'Shoes'
      },
      {
        product_id: 'ABC',
        product_category: 'Toys'
      }
     ]
}];

Google Analytics ürün nesnesi de yine bu alan içerisinde parametreler düzenlenerek işlenebilir6.

Pinterest Ürün Parametreleri

Kurulum kodunun dışında, kullanılabilecek etkinlikler ise şu şekilde özetlenebilir:

EtkinlikKullanım Amacı
CheckoutSatın alma işlemi (transaction) gerçekleştiren kişilerin izlenmesini sağlar
AddToCartSepete ürün ekleme işlemi gerçekleştiren kullanıcıların izlenmesini sağlar
PageVisitÜrün, makale ve benzeri önemli içerikleri görüntüleyen kullanıcıların izlenmesini sağlar
SignupÜrün ve/veya hizmete kayıt olan kullanıcıların izlenmesini sağlar
WatchVideoVideo izleyen kullanıcıların izlenmesini sağlar
LeadÜrün ve/veya hizmet ile ilgilenen kişilerin izlenmesini sağlar
SearchBelirli ürünler veya mağaza konumları için web sitenizde arama yapan kişilerin izlenmesini sağlar
ViewCategoryKategori, koleksiyon, kampanya ve benzeri ürün listeleme sayfalarını görüntüleyen kişilerin izlenmesini sağlar
CustomDönüşüm raporlarına dahil edilmesi istenen özel bir etkinliği gerçekleştiren kullanıcıların izlenmesini sağlar.
[User-defined event]Kitle hedefleme amacıyla tanımlanan ek etkinliklerdir. Benzersiz etkinlikler, dönüşüm raporlaması için kullanılamaz.
Google Tag Manager - Pinterest Etkinlikleri

Google Tag Manager ve benzeri şablon yapısı sunan etiket yöneticiler ilgili etkinlik tanımlarını sunarlar.

Custom ve User-defined event etkinlik adlarında geçen tüm boşlukların kaldırılır. Bu nedenle, etkinlik isimlendirmelerinin doğru bir şekilde yapıldığından emin olunması gerekir. Bu işlem ile ilgili olarak etkinliklerin test edilmesi başlığına bakılabilir.

Etkinlikler JavaScript kod parçacığı ve IMG pixel kodu ile şu şekilde, doğrudan kod üzerinden de tanımlanabilir.

<script>
 pintrk('track', 'addtocart', {
   value: 10.00,
   order_quantity: 1,
   currency: 'USD'
 });
</script>

<noscript>
 <img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://ct.pinterest.com/v3/?tid=YOUR_TAG_ID&event=addtocart&ed[value]=10.00&ed[order_quantity]=2&noscript=1" />
</noscript>

Kampanyalarla ilişkili olarak, kullanıcıların doğru bir şekilde izlenebilmesi için aşağıdaki olaylardan en az birinin eklenmesi önerilir:

  • Checkout
  • AddToCart
  • Signup
  • Lead

Doğru bir performans ölçümü için Pageview ve AddToCart etkinliklerinin Checkout ile eşleşen ürün kimliği (product id veya variant id) içerdiğinden emin olunmalıdır.

Pinterest Dönüşüm Etiketi

Katalog satış hedefi ve dinamik yeniden hedefleme için Checkout etkinliğinin tanımlı olması gerekir. Checkout etkinliğinin doğru bir şekilde çalışabilmesi için ürün kimliği (product id veya variant id olarak product_id), ürün değeri (ürün özelinde product_price ve toplamda value) ve para birimi (currency) alanlarının değer alıyor olması gerekir 8 9.

 pintrk('track', 'checkout', {
   value: 116,
   order_quantity: 2,
   currency: 'USD',
   line_items: [
     {
       product_name: 'Pillows (Set of 2)',
       product_id: '11',
       product_price: 48.00,
       product_quantity: 1
     },
     {
       product_name: 'Pillows, Large (Set of 2)',
       product_id: '15',
       product_price: 68.00,
       product_quantity: 1
     },
   ]
 });
<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://ct.pinterest.com/v3/?tid=YOUR_TAG_ID&event=checkout&ed[value]=10.00&ed[order_quantity]=2&ed[currency]=USD&ed[line_items][0][product_name]=Parker+Boots&[line_items][0][product_id]='1414'&ed[line_items][0][product_price]=5.00&ed[line_items][0][product_quantity]=1&ed[line_items][1][product_name]=Parker+Sandals&ed[line_items][1][product_id]='ABC'&ed[line_items][1][product_price]=5.00&ed[line_items][1][product_quantity]=1&noscript=1"/>

Etkinliklerin Test Edilmesi

Page etkinliği de dahil olmak üzere Pinterest etkinliklerinin doğrulanması için iki farklı yol kullanılabilir. Bu yollardan ilki Pinterest tarafından sunulan Pinterest Tag Helper10 bir Google Chrome eklentisi. Bu sayede sayfa temelinde etkinlikler ve etkinlik parametrelerinin aldığı değerler görülebilmektedir.

Diğer yöntem ise Pinterest Ads1 aracılığı ile sunulan ve Conversions > Test Events adımlarını izleyerek ulaşabileceğiniz test sayfasıdır. Bu sayfa belirtilen alan adı üzerinden Pinterest sunucusuna ulaşan etkinliklerin parametre detayları ile birlikte görülebilmesini sağlar. Bu sayede sunucuya bilgilerin doğru bir şekilde gelip gelmediğini de görülebilir.

Katalog

Web sitesinde yer alan ürünlerin feed olarak doğrudan Pinterest'e aktarılabilmesini sağlar11 12. Bu işlem doğrudan ve/veya GoDataFeed, ChannelAdvisor ve Feedonomics gibi servisler13 aracılığı ile gerçekleştirilebilir.

Katalog için gerekli alanlar aşağıdaki tabloda özetlenmiştir:

AlanAçıklamaÖrnek
idÜrün kimliğidir. Maksimum 127 karakterden oluşur.DS0294-L
titleÜrün adı/başlığıdır. Maksimum 500 karakterden oluşur.Women’s denim shirt, large
descriptionÜrün açıklamasıdır. Maksimum 10.000 karakterden oluşur.Casual fit denim shirt made with the finest quality Japanese denim.
linkMaksimum 511 karakterden oluşur.https://www.example.com/cat/womens-clothing/denim-shirt-0294
image_linkÜrünü temsil eden görseldir. En az 75x75px boyutlarında olmalıdır.https://scene.example.com/image/image.jpg
priceÜrün fiyatıdır. Sayısal değerdir. Para birimi belirtilmemişse ön tanımlı USD ele alınır. Farklı formatlar ISO 4217 formatında iletilmelidir14.24.99 USD
availabilityStok bilgisini içerir.in stock

ID Eşleşmeme Sorunu

İletilen ürün kimlikleri, veri kaynağında sağlanan item_group_id veya id ile eşleşmelidir. Bunun için, PageviewAddToCart ve Checkout etkinliklerinde product_id her ürün için aynı kimlik (ID) değerlerini almalıdır.

Şayet, ürün kimliği zaman içerisinde değişmiş ve katalog güncellenmemiş ise ID eşleşme hatası alınacaktır. Diğer yandan, varyant ürünlerde ilgili ürün kimliği ilgili varyant kimliğini iletmelidir. Varyant yerine ürün kimliğinin iletilmesi durumunda varyantlar aynı kimlik ile değerlendirilecektir. Bu durum yine katalog ile yine kimlik uyuşmazlığının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Shopify Pinterest App

Shopify

Shopify App Store 15 üzerinden erişilebilecek olan Pinterest App ile kod işlemlerinin kolay bir şekilde yönetilebilmesi sağlanabilir16.


Computer - Internet Technology Design World --------Pinterest Pixel Kurulum İşlemleri------- Bilim ve Toplum - Bilim ve Teknik -- --------sosyal medya, ------facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine----Pinterest Pixel Kurulum İşlemleri-- internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama, Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail,Cep, İPhone,Android

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail