SSD’ler, normal mekanik sabit disklerin aksine, birleştirilmekten pek hoşlanmıyorlar. Bunun SSD'leri hızlandırmadığı testlerle kanıtlandığı gibi, veri yazma işlemlerinden dolayı ömürleri azalıyor. Zaten bunun farkında olan Windows XP’den sonraki işletim sistemleri, SSD’lerde disk birleştirme yerine optimizasyon işlevine yer veriyor.
NAND flaş belleklerden oluşan SSD’ler’de yer alan denetimler, bellek hücrelerinin zarar görmemesi için birkaç teknikten faydalanıyorlar. Bunlar arasında bellek hücrelerinin eşit oranda eskimesi için verileri her zaman yeni bloklara yazmayı amaçlayan “garbage collection” var. "Sorun" ise şurada başlıyor: İşletim sisteminiz, SSD’nizin kendi içerisindeki “dosya sistemini” tam olarak görmüyor. Burada işler biraz karışabiliyor ve SSD’nizin dahili sistemi karışık hale geldiğinden, zaman içinde biraz daha yavaş çalışmaya başlayabiliyor. Bu yavaşlık, aslında çoğu zaman SSD'nizin donanımının eskimesinden kaynaklanmıyor.
Burada konu SSD’nin çalışma mantığı olmadığından detaylara girmeyeceğim. SSD’lerin performansının onları Secure Erase işleviyle tamamen temizleyip hücreleri “fabrika ayarlarına” döndürdükten sonra bir miktar arttığı biliniyor. 128GB’lık Sandisk SSD’mde yaptığım Sanitize (Secure Erase’in benzeri bir işlev) işlemi öncesi ve sonrasındaki hız testi sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bu iş için SSD’nize özel araçlardan faydalanmanız gerekiyor, yani diski biçimlendirmek SSD’nizin hücrelerini “boş” olarak işaretlemeye yetmiyor. Üreticiniz Secure-erase komutu sunmuyorsa, Parted Magic içerisindeki DriveErase aracı
kullanılabilir. Bu işlemlerin tüm diskinizdeki verileri geri getirilemez biçimde sileceğini unutmayın. Devam etmeden önce her şeyin yedeğini aldığınızdan emin olun.
İçerisinde Windows 10 yüklü SSD diskimin imaj yedeğini Macrium Reflect aracılığıyla harici bir diske kopyalayıp, Sandisk'in masaüstü aracıyla hazırladığım USB belleği yoluyla, Sanitize ile (cesaretle) sildikten sonra, yine Reflect ile imajı başarıyla geri yükledim. Windows’u açıp HDTuneokuma testini çalıştırdığımda ise, tüm bu işlemlerden önceki inişli çıkışlı grafiğin stabil hale geldiğini gördüm. Minimum okuma hızında önemli bir artış olsa da ortalama ve maksimum okuma hızlarındaki değişim önemsiz görünüyor. Yaklaşık 3 senedir iş laptop'umda kullandığım bu SSD’de daha önce hiç Sanitize işlemi yapmadığımı ve diskteki boş alanın 15GB civarında olduğunu söyleyeyim.
Sizin tecrübeniz farklı olabilir, ancak çok büyük bir performans artışı beklemeyin. Bunun yanında üreticiler bu işlemi en fazla 6 ayda bir yapmanızı öneriyorlar. Çünkü diskinizi temizleyip Windows’u baştan yüklemek veya imaj dosyasını geri yüklemek, onun ömründen küçük bir kısmı götürmeniz anlamına geliyor.
HD Tune sonuçları. Solda işlemden önce, sağda Sanitize'dan sonra. Minimum okuma hızındaki artış (25MB/sn'den 150MB/sn'ye) ve CPU kullanımındaki düşüş (yüzde 8,9'dan yüzde 4,1'e) dikkat çekiyor. Maksimum okumada neredeyse fark yok, ortalama okuma hızındaysa ilginç biçimde birkaç MB'lık düşüş var. Grafikteki iniş çıkışlar, Sanitize'dan sonra ortadan kalktı.
Sanitize'dan önce.
Sanitize'dan sonra. İşlemler ilginç biçimde yazma rakamlarına yansımadı.
Computer - Internet Technology Design World --------------- Bilim ve Toplum - Bilim ve Teknik -- --------sosyal medya, ------facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine------ internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama, Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail,Cep, İPhone,Android
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail