Translate

İzleyiciler

25 Aralık 2013 Çarşamba

Sosyal Medyada kişisel bilgileri paylaşmanın riski



internet,web,sosyal medya,facebook,twitter,google,youtubeOrtak paylaşım alanlarında ve özellikle de sosyal medyada kişisel bilgileri paylaşmanın riskli olduğunu belirten Zirve Üniversitesi Siber Güvenlik Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Pehlivanoğlu, “Şifreleme işleminde gerçekleştirilen gizli soru yanıtları genellikle kişisel bilgilerle oluşturuluyor. Farkında olmadan bu bilgileri sosyal ortamlarda paylaşmak hesaplarınızın ele geçirilmesine neden olabilir.” dedi.


Sosyal medyada paylaşılan kişisel bilgilerin şifre
bilgilerini kırmada kullanılmaya çalışıldığının altını çizen Siber Güvenlik Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Pehlivanoğlu, şifrelerin kırılarak hesapların ele geçirilmesine neden olabileceğini dile getirdi. Pehlivanoğlu, “Sosyal medyada paylaşılan evcil hayvan isimleri, aile fertlerinin isimleri, en yakın arkadaşın isimleri, tutulan takımın ismini gibi kişisel bilgileri yayınlamak, özellikle internet hesaplarınızda yer alan gizli sorularınızın cevaplarıyla aynıysa, şifrelerinizin kırılarak hesaplarınızın ele geçirilmesine neden olabilir. Bu paylaşımları yaparken dikkatli olmak gerekiyor, şifrelerinizi oluştururken paylaşımda bulunduğunuz bilgilerinizi gizli şifre olarak yazmak ileride sizi zora sokabilir.” diye konuştu.
İnternet kafe gibi ortamlarda, bilmediğiniz ağlarda özellikle bankacılık işlemleri yapmanın riskli olduğuna dikkat çeken Pehlivanoğlu, “Son zamanlarda artan internet dolandırıcılıklarını göz önünde bulundurarak, önemli bilgilerinizin yer aldığı işlemleri genel kullanıcıların olduğu bilgisayarlarda ve ağlarda yapılmaması gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.
AYNI ŞİFREYİ KULLANMAYIN
İnternet kullanıcılarının aynı şifreyi farklı hesaplarında da kullandığını vurgulayan Pehlivanoğlu, şunları söyledi: “Çoğu kişi bu hatayı yapıyor. Herhangi bir hesabınıza ait şifreniz kötü amaçlı birinin eline geçmişse zorlanmadan diğer hesaplarınıza da sızabilir. Bundan daha ciddi bir problem gerçekleşebilir. Unutmayın ki şifre olarak yazdığınız bilgileri erişilen online programın teknik elemanlarına teslim ediyorsunuz. Normalde, programı geliştiren yazılımcının dürüst bir şekilde şifreleri kriptolaması ve girdiğiniz şifreye dokunmaması gerekir. Yani, bu güvene sahip olmadığınız hiçbir web sayfasına çok önemli gördüğünüz şifrelerinizi vermemeli, belki sadece o sayfalara özel biraz daha jenerik kaçacak şifre seçimi yapmalısınız. Böylece kendi ellerinizle gizli kalması gereken şifrenizi vermemiş olursunuz.”

Computer - Internet Technology Design World --------------- Bilim ve Toplum - Bilim ve Teknik -- -------------------- internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail,Cep, İPhone,Android

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail