Zaman zaman arama yaparken bilgisayarımın derinliklerinde daha önceden yaptığım çalışmalara denk gelip şaşırıyorum. Geçen gün ise bir döküman ararken öğrencilik yıllarımda üzerinde çalıştığım, üniversite bittikten sonraysa heralde unuttuğum iki adet çalışmaya denk geldim. Uygulamaları görünce bunları benmi yapmışım diye ağzım açık kaldı :D inanılmaz bir duygu. Bu yazımda bu uygulamalardan ilki olan görüntü işleme teknikleri ile plaka tanıma sisteminin tanıtımını bulacaksınız.
Günümüzde çok popüler bir halde olan görüntü işlemenin gelecekte epey ilerleyerek gelişeceğini, günlük hayatın içine kadar gireceğini düşünüyorum. Bana göre bilim kurgu filmleri gerçek hale gelecek :). Görüntü işleme çeşitli sensörler ile (CMOS , CCD , vb ) görüntünün yakalanıp sayısal hale getirilmesi, ardından sayısal hale getirilen görüntünün çeşitli algoritmalar, yöntem ve teknikler ile anlamlandırılıp sayısal sistemler üzerinde (bilgisayar, cep telefonu, mikrodenetleyiciler) kullanılabilir hale getirilmesidir. Görüntü işleme ile yapılabilecekler tamamen sistemin niteliklerine ( kızılötesi, termal, rgb, vb) ve sistemi kuranların amacına bağlıdır. Aşağıda derlediğim şekilde görüntü işlemenin kullanım alanlarından bazılarını görebilirsiniz.
Görüntü İşlemenin Kullanım Alanları
Yukarıdaki şekillerde görüntü işlemenin tıbbi uygulamalarda, uzaydan coğrafya ve maden keşfinde, seri üretimlerde üretim bandından geçen ürünlerin kontrolünde, parmak izi ve plaka tanıma sistemlerinde kullanılabilirliği gösterilmiştir. Ayrıca maddeleyecek olursak
- Yüz tanıma ile giriş çıkışlarda personel takibi veya suçlu takibi
- Plaka tanıma sistemleri ile plakaların merkezi veritabanından karşılaştırılıp suçlu veya arananların tespiti
- Plaka tanıma sistemleri ile bir alışveriş merkezine en çok gelen müşteriyi tespit edip reklam yaparak diğer müşterileride teşvik etmek ve satışları arttırmak (biraz aç gözlüce oldu galiba :D )
- Termal kameralar ile canlı tanıma (insan, hayvan ...), sınır güvenliği
- Ormanlarda çıkan yangınlarda, yangının büyümeden tespit edilmesi
- Uzaydan coğrafya, maden veya doğal kaynak taraması
- Retina veya parmak izi tanıma gibi biyokimlik uygulamaları
olabilir. Uygulamalarla örnekler çoğaltılabilir. Dediğim gibi görüntü işleme ile yapılabilecekler sistemi kuran kişiye ve sistemin niteliklerine bağlıdır.
Yapay Sinir Ağları
Son yıllarda gelişen bilgisayar sistemleri ve görüntü işleme teknikleriyle birlikte gelişen bir konu daha vardır.Bu konu çoğunlukla görüntü işlemede kullanılan yapay sinir ağlarıdır (Neural Networks). Yapay sinir ağları ile insan beynindeki nöronlardan esinlenerek sayısal sistemler için insan beyninin çalışma yapısına benzer sistemler geliştirilmektedir. Yapay sinir ağları nöron olarak adlandırılan transfer fonksiyonlarının birbiri ile etkileşimi ile oluşan matematiksel modellerdir. Bu modeller depolama ve öğrenebilme kabiliyetine sahiptirler. Bu alandaki gelişim yapay zekaya doğru gitmektedir. İşlem yükü çok fazladır, bu yüzden gelişmiş YSA uygulamalarında mikroişlemci yerine son yıllarda revaçta olan FPGA ler kullanılmaktadır. Bu sayede mikroişlemci ile seri işlem yapmak yerine FPGA ler ile paralel işlem yaparak işlem yükü ve zamanı büyük ölçüde azaltılmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail