Translate

İzleyiciler

11 Aralık 2023 Pazartesi

İş arayanlara yardımcı olan 5 yapay zeka aracı (CV'nize bir kere bakması yetiyor)

İşiniz olsun olmasın, yeni bir iş arama süreci oldukça yorucu. Ancak artık çağ yapay zeka (YZ) çağı. YZ araçlarının yardımıyla iş arama konusunda aynı işlemleri defalarca tekrarlamaya ve belirsizliğe bir son verebilirsiniz.

Çevrimiçi iş arama sitesi FlexJobs'dan kariyer uzmanı Keith Spencer, Mashable'a yaptığı açıklamada "Özellikle iş arayanlar için özelleşmiş birçok YZ aracı mevcut. Bu araçlarla iş başvurusunda kullanılan materyalleri yazmakta ya da mülakatlar için alıştırma yapmak gibi konularda yardım alabiliyorsunuz" diyor.

YZ birçok konuda yardımcı olabiliyor. Bazı araçlar size en uygun iş pozisyonunu belirlerken, diğerleri ise özgeçmişinizi düzenliyor ve hatta iş ilanına uygun bir ön yazı bile hazırlıyor. Bu sadece tüm iş başvuru sürecini kolaylaştırmakla da kalmıyor, aynı zamanda başvurunuzun kabul edilip mülakata çağrılmanız konusunda da şansınızı artırıyor.

LinkedIn'den Ürün Yönetimi Direktörü Rohan Rajiv, Mashable'a konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kendilerinin iş arayanlardan duydukları üç ana sorun bulunduğunu belirtiyor:

  1. Bir işe başvurduklarında, bu başvurunun biri tarafından fark edilmesini istiyorlar.
  2. Onlara en uygun pozisyonları hızlı bir şekilde bulmak istiyorlar.
  3. İş arama süreci boyunca stratejik ve duygusal destek arıyorlar.

YZ sayesinde tüm bu adımlar biraz daha kolaylaşıyor. Yine de Spencer uyarıyor: "YZ mükemmel değil. Sürekli geliştiriliyor, güncelleniyor ve yeni bilgilerle eğitiliyor." Spencer'a göre YZ, bir fikir üreteci ya da kendi yaptığınız işi iyileştirmek için kullanılmalı, yani tüm işi ona yaptırmamalısınız.

Gelin şimdi zamandan kazanmanın dışında iş arayışınızda yardımcı olabilecek araçlar şöyle bir göz atalım.

ChatGPT

ChatGPT şu an en kapsamlı araçlardan biri. Kariyer asistanınız olarak görev alabiliyor ve iş arayışınızın farklı aşamalarında kişiselleştirilmiş destek sunabiliyor.

İster benzersiz yeteneklerinizi ya da size uygun işleri belirleyin, ister özgeçmişinizi belli bir pozisyona uygun şekilde düzenleyin ya da kapsamlı bir ön yazı hazırlayın; ChatGPT bunların tümünde yardımcı olabiliyor. Ancak önemli bir nokta var: ChatGPT'ye verdiğiniz istemler (prompt) ve sağladığınız bilgi.

Başlangıçta her ne kadar yoğun bir bekleyen kitlesi olduğu için şu an açık olmasa da, aylık 20$ karşılığında sunulan ChatGPT Plus üyeliğini satın almanız yararlı olacak. Bu sayede en yeni GPT 4 modeline ve eklentilere ulaşabileceksiniz. Yine de bu tamamen gerekli de değil. Ücretsiz olarak ulaşılabilen GPT 3.5 de istemlerinizi yanıtlayabiliyor. Tek dezavantajı karmaşık problemleri ve istemlerinizi anlamada o kadar da başarılı değil.

GPT eklentileri de işin bir başka yönü. Bu eklentiler arasında etrafınızdaki iş imkanlarını aramaktan, iş tanımına göre mülakata hazırlamaya kadar farklılaşanları mevcut. Tabii bunları kullanmak için yukarıda bahsettiğimiz üyeliği satın almış olmanız gerekiyor. Birden fazla eklenti yükleyebiliyorsunuz, ancak aynı anda sadece 3 tanesi aktif olarak çalışıyor. Unutmadan söyleyelim; üçüncü parti eklentileri yüklemeden önce, araştırmanızı iyice yapın, çünkü güvenlik sorunları yaşayabilirsiniz.

Ayrıca şunu da belirtmeden geçmeyelim; Eğer verilerinizin kullanılmasına izin verdiyseniz, ChatGPT'nin sahibi OpenAI, yazdığınız her şeyi ve YZ'nin verdiği tüm cevapları kullanma hakkına sahip oluyor.

Şimdi size iş arayışınızda ChatGPT'yi nasıl kullanacağınızı gösterelim.

Yeteneklerinizi belirlemek ve ideal iş pozisyonları bulmak

Başlamak için ChatGPT'ye özgeçmişinizi vermeniz gerekecek. Tercihen içerisinde çalıştığınız tüm pozisyonları ve bu pozisyonlarda üstlendiğiniz görevleri de bulundurmanız daha yararlı olacaktır.

Spencer bu kısımla ilgili "Kişisel veya hassas bilgileri paylaşmaktan kaçınmanız önemli. İsminizi, iletişim bilgilerinizi veya benzer bilgileri içermemesini öneriyorum. Hatta belki biraz daha ileri giderek iş unvanlarınızı ve çalıştığınız şirketleri de daha genel veya üzerinde oynanmış şekilde belirtmeniz yararınıza olacaktır. Vermek istemediğiniz herhangi bir bilgiyi vermemeyi seçebilirsiniz, böylece kendinizi güvene aldığınızdan emin olursunuz." diyor.

Özgeçmişinizi sağladıktan sonra ChatGPT'ye önemli yeteneklerinizi tanımlaması, en kullanışlı yeteneklerinizi ve hangi konularda tecrübe eksikliği çektiğinizi sorabilirsiniz. Aynı zamanda halihazırdaki yeteneklerinize göre en uygun işlerin hangileri olduğunu da size söyleyebilir. Hatta Ambition ve Resume Copilot gibi eklentiler de kurduysanız, cevaplar çok daha isabetli olacaktır.

Aşağıda kullanabileceğiniz bazı istemlere ulaşabilirsiniz:

İstem 1: Özgeçmişimi baz alarak bana hangi kariyerin daha uygun olduğunu söyler misin?

İstem 2: Lütfen özgeçmişimi analiz et ve işverenlerin hoşuna gitmeyecek noktaları bana göster ve nedenlerini de belirt.

İstem 3: Özgeçmişimi veya rekabetçiliğimi güçlendirmek için ne tür yetenekler veya konular üzerinde kişisel ya da profesyonel olarak çalışmam gerektiğimi söyleyebilir misin?

İstem 4: Eğer kariyerimi değiştirip [buraya iş alanını yazın] yapmak isteseydim, bu işte kullanabileceğim halihazırdaki yeteneklerim nelerdir? Bu yeni iş alanında rekabetçi bir çalışan adayı olmam için ne tür yetenekler edinmem gerekir?

Özgeçmişinizi düzenlemek

ChatGPT'ye özgeçmişinizi verdiniz, şimdi kendisi belirli bir iş pozisyonuna göre özgeçmişi ayarlayabilecek. İş tanımındaki metni kopyalayıp yapıştırın. Böylece işe alım yapan tarafından hangi kelimelerin ve konuların önemli olduğunu anlayacaktır.

Burada da bazı istemler yer alıyor:

İstem 1: Bu iş tanımını baz alarak, işe alım yapanın aradığı yetenekleri listele. Eğer ihtiyaç olduğunu düşünüyorsan, öneme göre kategorize de edebilirsin.

İstem 2: Bu iş ilanındaki önemli kelimeleri öne çıkar ve özgeçmişimin bu yetenekleri barındırıp barındırmadığını göster.

İstem 3: Lütfen özgeçmişimi analiz et, başarılarımın daha belirgin şekilde ön plana çıkmasını sağlamak ve mülakat aşamasına kalmamda en iyi şansa sahip olmak için iyileştirmeler öner.

İstem 4: Özgeçmişimde yeterince vurgulamadığım yeteneklerim var mı? Eklemem gereken eksik beceriler var mı?

Ön yazınızı hazırlama

İyi hazırlanmış bir ön yazı, işe alım yapanların dikkatini çekmekte büyük bir fark yaratabilir. ChatGPT sayesinde deneyiminize ve ilandaki işe göre özelleştirilmiş bir ön yazı taslağı hazırlayabilir. Bu ilk taslak sizin için muhteşem bir başlama noktası olabilir. Böylece taslağı kullanıp bilgileri doğrulayabilir, kendi kişisel dokunuşlarınızı ekleyebilirsiniz.

Bir ön yazıya ihtiyacınız olup olmadığı konusunda kafanızda soru işaretleri varsa, Spencer'ın bu konu hakkındaki yorumlara kulak vermekte fayda var: "Birçok işletme ön yazı okumadığını söylüyor, ancak yine de bu işletmelerden bir kısmı gönderip göndermediğinize bakıyor. Kalanlar ise gönderdiğiniz ön yazıyı okuyacaklar, çünkü bu onlar için oldukça önemli."

"Benim bakış açıma göre başarıya ulaşmanız için size yardımcı olma ihtimali var. Bu yüzden her zaman iyi düzenlenmiş bir ön yazı sunmanızı öneriyorum. Zamanınızı alıyor olabilir ancak burada önemli olan kalite. Eğer bir işi önemsiyorsam ve gerçekten orada çalışmak istiyorsam, sağlam bir ön yazı yazmak için zaman ayırırım."

Ön yazınızın taslağını oluşturmak için kullanabileceğiniz bazı istemler:

İstem 1: Özgeçmişimi rehber olarak kullanarak, [şirket adını yazın] şirketindeki [iş unvanını yazın] pozisyonu için bir ön yazı yaz.

İstem 2: [İş unvanını yazın] iş pozisyonu için [spesifik bir alan ya da yetenek yazın] konusundaki deneyimimi vurgulayan bir ön yazı oluşturabilir misin?

İstem 3: Aşağıdaki iş tanımında belirtilen önemli gereksinimlerle uyumlu bir ön yazı taslağı hazırlar mısın? [İş tanımını yapıştırın]

İstem 4: [İş unvanını yazın] iş pozisyonu için yapacağım kariyer değişikliğinde, aktarabileceğim yetenekleri vurgulayan bir ön yazı yaz.

İş görüşmesine hazırlanma

İş görüşmesine hazırlanmak sinirlerinizi gerebilir, ancak ChatGPT ve Job Interview gibi eklentiler, size sorulabilecek sorular hakkında önden bir fikir verebilir. Aynı zamanda verimli şekilde yanıtlama konusunda da yardım alabilirsiniz.

Aşağıda sizi iş görüşmesine hazırlamaya yardımcı bazı istemler yer alıyor:

İstem 1: [İş unvanını yazın] pozisyonu için yaygın iş görüşmesi soruları nelerdir? Bu soruları nasıl yanıtlamalıyım?

İstem 2: [İş unvanını yazın] pozisyonu için sahte bir iş görüşmesi yapabilir miyiz? Yanıtlarımla ilgili geri bildirim de sağlarsan sevinirim. [İş tanımını yapıştırın]

İstem 3: İş tanımını baz alarak, [iş unvanını yazın] pozisyonu için yapacağım iş görüşmesinde hangi spesifik yetenek ve deneyimlerimi vurgulamalıyım?

İstem 4: Yakın zamanda [iş unvanını yazın] pozisyonu için yapacağım iş görüşmesinde, [spesifik yetenek veya deneyim yazın] ile ilgili sorulara, en iyi hangi şekilde yanıt verebilirim?

LinkedIn

Büyük ihtimalle zaten LinkedIn kullanıyorsunuz. Neredeyse 1 milyardan fazla üyesi bulunan iş odaklı sosyal medya platformunun size tanıyor olabileceğiniz kişileri ve deneyiminize en uygun işleri gösterirken YZ'dan yararlandığını biliyor muydunuz? Geçtiğimiz kasım ayı itibarıyla LinkedIn, YZ entegrasyonunu bir adım öteye taşıyarak, yıllar boyunca topladığı verileri, yeni YZ ve sohbet robotu özelliklerine ekledi.

LinkedIn profilinizi iyleştirmek

LinkedIn Ürün Yönetimi Direktörü Rohan Rajiv'e tekrar kulak verelim:"YZ'yi işe yarar kılmanın en iyi yolu, olabildiğince ilgili veriye sahip olmaktır. Bu yüzden en başta güncel bir profile, profilde doğru yetenekleri belirtmiş olmanıza ve profilinizdeki içeriklerin işverenlerin görmesini istediğiniz şeyler olmasına dikkat etmelisiniz."

Bununla birlikte eğer LinkedIn Premium sahibiyseniz, platformun yeni özellikleri sayesinde profilinizin Başlık ve Hakkında kısımlarını da YZ araçlarıyla iyileştirmeniz mümkün.

Size özel öneriler

Eğer profiliniz güncelse, Rajiv LinkedIn'in bu bilgiyi size "daha alakalı ve kişiselleştirilmiş bir deneyim" sağlamak için sunduğunu söylüyor. "Üretken YZ, iş arayanları destekleme yeteneğinde her şeyi değiştirdi".

Rajiv, Üretken YZ'den önce iş arayanların kendilerine özelleşmiş deneyimler için para harcayıp kariyer koçu tuttuklarını belirtiyor. Şimdiyse LinkedIn Premium size bir şirketle ilgili güncel bilgileri verebiliyor, belirli bir iş ilanı için diğer başvuranlar arasında hangi konumda bulunduğunuzu söylüyor ve daha rekabetçi olabilmeniz için profilinizde nereleri iyileştirebileceğiniz konusunda önerilerde bulunuyor.

Kişiselleştirilmiş bağlantılar ve mesaj önerileri

Eğer iş başvurunuzu bir adım öteye taşımak ve şirketin çalışanlarına ulaşmak istiyorsanız, LinkedIn Premium size iletişime geçebileceğiniz kişileri önerebiliyor ve hatta mesajlaşma konusunda da çeşitli örneklerle yardımcı oluyor.

Rajiv ayrıca "Bir profile sahip olmaları ve web sitemizdeki işlere başvurmuş olmaları gibi nedenlerle, insanlarla ilgili daha detaylı bir anlayışa sahip oluyoruz. Bu teknolojiyle birlikte tüm bunları bir araya getirerek, daha bir yıl önce bilimkurgu sandığımız bir yoldan insanlara destek olabiliyoruz." diyor.

Google Bard

ChatGPT gibi Google Bard da size özgeçmiş, ön yazı ve mülakat hazırlığı konusunda yardımcı olabilir. İş bulma anlamındaysa, gerçek zamanlı bilgiye erişimi ve Google'ın sofistike YZ algoritmaları sayesinde daha doğru sonuçlar verebilir. Bir diğer güzel özelliğiyse tamamen ücretsiz olması.

Spencer Bard ile ilgili olarak "Google Bard size gerçek zamanlı ve güncel bilgi sunabiliyor. İş arayan biri için genellikle hem ChatGPT hem de Google Bard'ı bir arada kullanmalarını öneriyorum. Sonrasındaysa sonuçları karşılaştırarak daha sağlam bir öngörüye sahip olabiliyorsunuz." diyor.

İş bulma ve eşleştirme

Google Bard, yetenek ve deneyimlerinizi analiz ederek, özgeçmişinize uygun iş fırsatları önerebiliyor. Bu sayede hiç düşünmediğiniz ancak size uygun olan iş pozisyonlarını bulabiliyorsunuz.

Özgeçmişinizi ve ön yazınızı özelleştirme

ChatGPT'ye benzer olarak Google Bard da, spesifik iş ilanları için özgeçmişinizi ve ön yazılarınızı zenginleştirmek için öneriler sağlıyor. Aynı zamanda en yeni endüstri trendleri ve işveren tercihleri konusunda da Google'ın geniş veri tabanını kullanarak daha güncel öneriler sunuyor.

İş görüşmesine hazırlanma

Google Bard can help you prepare for interviews by providing industry-specific questions, insights into company culture, and tips on articulating your experience and skills effectively.

Trendler ve öneriler

Google Bard'ı, sektörünüzdeki en yeni trendler hakkında bilgilenmek, bu sayede iş arayışınızda bir adım önde olmanızı garantilemek için kullanabilirsiniz. Öğrenebilecekleriniz arasında ihtiyaç duyulan yetenekler, ortaya yeni çıkan pozisyonlar ve kariyer gelişimi için öneriler de bulunuyor.

JobScan

Şimdiye kadar gördüğünüz gibi iş arama sürecinin önemli bir kısmı özgeçmişinizi zenginleştirmek ve bu sayede bir iş görüşmesi kapabilmek. Eğer ChatGPT ve Google Bard size göre değilse, JobScan'in YZ'sıyla özgeçmişinizi spesifik iş ilanları için analiz ettirebilirsiniz.

Tek yapmanız gereken özgeçmişinizi yüklemek ve ilgilendiğiniz iş ilanlarını belirtmek. JobScan bunun sonrasında ikisini karşılaştırıyor ve yeteneklerinizin uyuştuğu veya vurgulanmadığı yerleri gösteriyor. Ardından size özgeçmişinizin iş ilanına ne kadar uygun olduğu konusunda bir rapor yolluyor. Raporda daha iyi eşleşme için yapabilecekleriniz ve bir iş görüşmesi kapabilmek için şansınızı artırmak için özgeçmişinizi iyileştirme yollarını size anlatıyor.

ResumeGenius

Sıfırdan özgeçmiş hazırlamak biraz sinir bozucu olabilir, ancak ResumeGenius bu süreci YZ destekli yaklaşımıyla kolaylaştırıyor. Rehber destekli adımlar ve YZ önerileriyle özgeçmiş hazırlama sürecini basitleştirirken verimli hale de getiriyor. İşverenlerin ilgisini çekmesi muhtemel kelimelerin kullanımı ve yetenekleri önerebiliyor. ResumeGenius tüm bunların yanı sıra, kendi tarzınıza ve endüstri standartlarına göre kişiselleştirmenize de imkan tanıyor



Computer - Internet Technology Design World --------------- Bilim ve Toplum - Bilim ve Teknik -- --------sosyal medya, ------facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine------ internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama, Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail,Cep, İPhone,Android

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail