Translate

İzleyiciler

17 Şubat 2023 Cuma

Sismik izolatörler deprem sırasında binanın yıkılmasını önlüyor

Sismik izolatör sistemi; büyük ölçekli depremlerde bile binayı sarsan kuvveti keserek, yapı ile bina arasındaki yıkıcı teması engelliyor. Böylece, bina depremi hiç hasar almadan atlatıyor. 




Depreme karşı geliştirilen basit ancak bir o kadar da etkili bir sistem olan deprem izolatörleri, tüm yapıyı depremin yıkıcı etkisinden koruyor. Yapıda uygun görülen kata, kolonlara veya betorname perdelere yerleştirilen sistemler, deprem ile yapı arasındaki direkt teması kesiyor.

Deprem anında yatay olarak hareket eden izolatöler, yumuşak ancak büyük salınım yaparak depremin sarsıntı gücünü emiyor ve o sırada bina içerisinde bulunanlar neredeyse depremi hissetmiyor.

SİSMİK İZOLATÖR NEDİR, NASIL ÇALIŞIR? Sismik deprem izolatörü sonradan yapılır mı, ne işe yarar?

Sismik deprem izolatörü, ülkemizde pek çok yapıda kullanılıyor. Kahramanmaraş merkezli iki şiddetli depremin ardından sismik deprem izolatörü sistemi yeniden gündeme geldi. Deprem izolatörü ile binaya esneklik kazandırılarak hareketin bir kısmı azaltılır. Peki, sismik deprem izolatörü nedir, nasıl çalışır?




Sistem, deprem sırasında açığa çıkan enerjiyi emecek ve bina üzerinde sönümleme tesiri oluşturacak şekilde icat edildi. İzolatör ile yapıya esneklik kazandırılır ve hareket azaltılır. 1900’lerde kullanılmaya başlansa da 1970’lerde kullanım alanı genişledi.

Computer - Internet Technology Design World ---------Sismik izolatörler deprem sırasında binanın yıkılmasını önlüyor------ Bilim ve Toplum - Bilim ve Teknik -- Sismik izolatörler deprem sırasında binanın yıkılmasını önlüyor--------sosyal medya, ---Sismik izolatörler deprem sırasında binanın yıkılmasını önlüyor---facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine------ internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama, Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail,Cep, İPhone,Android

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail