Sosyal paylaşım sitelerinde, 'Hakaret Edenleri' bekleyen tehlikeler!..
net'ten
Mektupla hakaret, tehdit, bölücülük, fitne-fesat yayma; kız kaçırma, yazıyla taciz gibi birçok konuda, 'Yazının gerçek sahibini bulma' yolunda suçluya ulaşmak çok kolay.
Buna da: ' Bilişim Hukuku ' diyoruz.
Çağdaş iletişim araçları, son model cep telefonları; internet ağının 'akılllara ziyan gelişimi', insanımızın bu alanda yeterli sosyal hukuk bilgisine sahip olamaması nedeniyle, bilişim suçlarının 'Tavan yaptığına ' tanık oluyoruz.
Toplumun, -bilişim cehalet çukurunda- bir batağa saplanmış olduğunu bizzat gözlemlenmekte..
...........
Toplumuzu kanser gibi saran bu sanal suçlar, gündeme yerleşmişken bu konuda bir blog yazma ihtiyacı
hissettim... Benim tanık olduğum onlarca olay var... Sizlerin de tanık olduklarınız vardır mutlaka... Avukatların iş bulmak için can attığı günümüzde, bu sosyal yara, avukatlara yeni ekmek kapıları(?) açarken, toplumuzda, birçok aile yıkımlarına da neden olmaktadır.
............
www.facebook.com adresli internet sitesi üzerinden hakaretlerin çoğaldığı bir dönemdeyiz.
Hakaret eyleminin oluşumunda baz alınacak kanun maddesi yine TCK 125 olacaktır. Olayın bilişim hukuku ile ilgili bölümü yalnızca suçun işlenişi bakımındandır.
Facebook hesabında hesap sahibi, kendi profil sayfalarında hakaret eylemini gerçekleştirebileceği gibi, bir diğer kullanıcının profilinde veyahut Kısa Mesaj yordamıyla suçu işleyebilir. Yine fotoğraflara, paylaşılan verilerin altındaki yorum bölümlere ileti eklenerek hakaret suçu işlenmiş olabilir.
Facebook üzerinden yapılan hakaret eylemleri, kamuya açık bölümlerde gerçekleştiği takdirde, Basın Savcılığı’nın görev alanına girmektedir.
KM yoluyla gönderilen bir mesaj içeriğindeki hakaret eyleminde ise görev, Cumhuriyet Savcılığı’ndadır.
Hakaret suçu şikayete bağlı olduğundan, şikayet olmaksızın suç resmen takip edilmeyecektir.
Burada önem arz eden konu,suçu, “ispat” edebilmektir.
Suçun işlendiğinin ispatı yalnızca bir yazıcı çıktısı, ekran görüntüsü (screenshot) ile mümkün değildir.
Ceza muhakemesinde asli veya tali delil yoktur. Fakat delil değeri hukukçularca tartılır ve değerlendirilir. “Print Screen” denilen ekran görüntüsünün çıktısı, zorunlu olmayan durumlarda delil olarak değerlendirilmemelidir.
Elektronik ortamda işlenen bir suç dolayısıyla elektronik deliller kullanılmalıdır. Sahte hesap açılarak, kişilerin kimliklerinin kullanılarak suç işlenebildiği üzere, delil niteliği yine hukukçularca değerlendirilecektir.Ayrıca yine bir IP numarasının bulunması da Facebook üzerinden hakaret fiili için hükme esas teşkil edecek bir delil sayılamaz.
Yalnızca ekran görüntüsü veya yazıcı çıktısının bir soruşturmanın tetikleyicisi dahi olamayacağı görüşünde olan hukuçuların sayısı az değildir. Elektronik verilerin delil vasfı kazanması, yine bu verilerin manipülasyon yapılmadan ilgili mercilere sunulması ile mümkündür.
Şikayet dilekçesi formatı genel olarak aşağıdaki gibidir:
… CUMHURİYET SAVCILIĞI’NA
Müşteki: … (TC Kimlik No, Adres)
Sanık: (Biliniyorsa) … (Adres)
Suç Tarihi: ../../….
Olaylar:
1. Suç tarihinde, “www.facebook.com” isimli internet sitesindeki … numaralı Facebook hesabıma, … numaralı ve … isimli Facebook hesabından “….” şeklinde hakaret içerikli mesaj gönderilmiştir. (Ek.X)
2. Hakaret eylemini gerçekleştiren kişinin cezalandırılmasını arz ve talep ederim.
Müşteki: … (TC Kimlik No, Adres)
Sanık: (Biliniyorsa) … (Adres)
Suç Tarihi: ../../….
Olaylar:
1. Suç tarihinde, “www.facebook.com” isimli internet sitesindeki … numaralı Facebook hesabıma, … numaralı ve … isimli Facebook hesabından “….” şeklinde hakaret içerikli mesaj gönderilmiştir. (Ek.X)
2. Hakaret eylemini gerçekleştiren kişinin cezalandırılmasını arz ve talep ederim.
Hukuki Deliller: (Bu bölümün adli bilişim uzmanı tarafından yapılacak inceleme doğrultusunda doldurulması gerekmektedir.)
Sonuç ve İstem: Sanık hakkında gerekli kovuşturmanın yapılarak cezalandırılması için kamu davası açılmasına karar verilmesini arz ve talep ederim.
Sonuç ve İstem: Sanık hakkında gerekli kovuşturmanın yapılarak cezalandırılması için kamu davası açılmasına karar verilmesini arz ve talep ederim.
(Tarih)
Şikâyetçi: …
(İmza)
Şikâyetçi: …
(İmza)
***************
Dilekçenin yazılması ve özellikle delillerin sunulması avukat tarafından icra edilmelidir. Bu konuda yapılacak hatalar, kovuşturmanın yapılamaması sonucu doğurabilir.
Hakaret fiili 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda şu şekilde düzenlenmiştir:
Hakaret
MADDE 125. – (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.
(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
(3) Hakaret suçunun;
a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
b) Dinî, siyasî, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,
c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,
İşlenmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
(4) Ceza, hakaretin alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri; basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, üçte biri oranında artırılır.
(5) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır.
Mağdurun belirlenmesi
MADDE 126. – (1) Hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır.
İsnadın ispatı
MADDE 127. – (1) İsnat edilen ve suç oluşturan fiilin ispat edilmiş olması hâlinde kişiye ceza verilmez. Bu suç nedeniyle hakaret edilen hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı verilmesi hâlinde, isnat ispatlanmış sayılır. Bunun dışındaki hâllerde isnadın ispat isteminin kabulü, ancak isnat olunan fiilin doğru olup olmadığının anlaşılmasında kamu yararı bulunmasına veya şikâyetçinin ispata razı olmasına bağlıdır.
(2) İspat edilmiş fiilinden söz edilerek kişiye hakaret edilmesi hâlinde, cezaya hükmedilir.
................
Şurası unutulmamalıdır ki:
1-Yargıda deliller esas olsa da yargıcın vicdani kanaatleri çok etkin rol oynar.
2-Yargıtay ve AİHM'lerde biten dosyalarda, binlerce yargıç hatası mevcuttur.
3 -Adına, ' Adliye Sarayı', dediğimiz devasa, GRİ BOYALI binalarda, hiç de saray havası esmediği bilinmelidir.
Hukukun egemen olduğu; insanlarımızın eğitilerek barış içinde birbirine saygılı yaşayacağı günlerin özlemiyle..
Computer - Internet Technology Design World --------------- Bilim ve Toplum - Bilim ve Teknik -- --------sosyal medya, ------facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine------ internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama, Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail,Cep, İPhone,Android
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Computer - Internet Technology Design World -----------Bilim ve Teknik -----------internet,oyun,bilgisayar,bilişim,Programlama,Bilim Network,Msn,Yahoo,messenger,Gmail,Hotmail